Tururi de arhitectură, treasure hunt de clădiri, jocuri pentru copii și un mini-muzeu, un atelier de ipsos, o dezbatere și expoziții sunt evenimentele pregătite pentru “HoT: Architects”, între 21 – 26 iunie.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„HoT: Architects” debutează astăzi, de la ora 20:00, în Parcul Regina Maria, cu o proiecție de elemente din opera arhitectului Lipót Baumhorn, în cadrul activității „HoT: Architects – Lipót Baumhorn”

Marți, are loc „HoT: Architects – Ede Reiter”. Începând cu ora 16:00, în Parcul Regina Maria, se va desfășura vernisarea instalației artistice ce cuprinde informații despre viața arhitectului, portofoliul său artistic și felul în care a contribuit la definirea arhitecturală și urbanistică a orașului nostru. Informațiile au fost culese de voluntarii Heritage of Timișoara în cadrul atelierului de cercetare întreprins în prima etapă a proiectului.

Cel de-al treilea eveniment, „HoT: Architects – Martin Gemeinhardt”, va avea loc miercuri și va cuprinde două tururi de arhitectură și o dezbatere. De la orele 10:00 și 16:00, voluntarii echipei Gemeinhardt, Gabriel Bolbotină și Răzvan Iliescu, vor realiza două tururi ghidate, cu plecare de lângă Podul Ștefan cel Mare. Se vor vizita Palatul Martin Gemeinhardt, fostul Hotel Royal, Palatul Ancora, Casa de economii din Iosefin, Casa Romulus Nicolin, oprirea finală fiind Piața Gheorghe Doja, unde se vor putea afla detalii despre viața și opera lui Martin Gemeinhardt. De la ora 19:00, în Piața Plevnei, la o dezbatere despre importanța conservării patrimoniului. Discuția va avea ca suport arhitectura lui Gemeinhardt, cu invitați din mediul arhitectural. Numărul maxim de participanți este 20. Atât pentru participarea la tururi, cât și la dezbatere, este necesară înscrierea. Mai multe detalii, pe pagina de Facebook Heritage of Timișoara.

„HoT: Architects – Albert Krausz” are loc joi. Participanții sunt așteptați în stația de autobuz de lângă Catedrala Mitropolitană, pentru a porni alături de voluntari la o vânătoare de comori arhitecturale. Principalele obiective care vor trebui găsite sunt clădirile proiectate de Albert Krausz. La treasure hunt se pot înscrie patru echipe, a câte maximum patru persoane, care vor avea nevoie doar de un telefon cu o conexiune la internet și multă energie pentru o plimbare la pas. După terminarea expediției, participanții pot admira o instalație artistică constituită din elemente specifice clădirilor proiectate de Albert Krausz.

Vineri, va avea loc „HoT: Architects – Jakab Klein”. În intervalul orar 15:00-20:00, la intrarea în Parcul Civic (dinspre Piața Iancu de Huniade), voluntarii Heritage of Timișoara îi așteaptă pe doritori la un atelier de ipsos, unde vor avea posibilitatea să reproducă trei elemente arhitecturale care lipsesc/s-au pierdut de pe clădirile lui Jakab Klein. Atelierul este adresat atât celor mici, cât și adulților și nu necesită înscriere. La eveniment pot participa concomitent 12 persoane, în limita mulajului disponibil.

Ultimul eveniment – „HoT: Architects – László Székely” – va avea loc sâmbătă, 26 iunie. Începând cu ora 12:00, în Parcul Central Anton von Scudier, copiii sunt așteptați cu jocuri pentru copii și cu un mini-muzeu. Cele mai importante clădiri ale arhitectului vor fi aduse la o scară potrivită, pentru ca cei mici să cunoască detalii despre construcțiile sale. Participarea la eveniment este gratuită și nu necesită înscriere.

 “HoT: Architects” este un proiect marca Heritage of Timișoara, un program pentru promovarea patrimoniului cultural material timişorean, creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartierele istorice ale oraşului.

„Heritage of Timișoara: Architects” este un proiect organizat de Asociația Prin Banat, este susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, și este realizat cu sprijin din partea Asociației Banat IT.

Parteneri: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Asociația de la 4 și Editura Intaglio.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania