fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂBoema romantică pariziană, în “Marile portrete ale lui Nadar”. Expoziție de fotografie,...

Boema romantică pariziană, în “Marile portrete ale lui Nadar”. Expoziție de fotografie, la Muzeul Național de Artă din Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Național de Artă din Timișoara și Institutul Francez din Timișoara vă invita la vernisajul expoziției de fotografie Marile portrete ale lui Nadar, care va avea loc miercuri, la ora 18.00. “Considerat o celebritate a epocii romantice din Franța, Felix Tournachon, zis Nadar, a marcat prin lucrările sale un punct de cotitură în evoluția artei fotografice: el transferă din sfera picturii și a sculpturii preocuparea pentru analiza psihologică a personajului, urmărind dincolo de chip, intimitatea ființei, atitudinea, raportarea la sfera de idei și valori ale ”celui de-al doilea imperiu”. Inovator în materie de tehnică fotografică precum și de prelucrare a imaginilor, Nadar ne-a lăsat un impresionant material documentar despre epoca și transformările structurale cărora le era contemporan. Fascinat de boema pariziană a miezului de secol al XIX-lea, absorbit apoi de aceasta, îi va crea un portret unic prin albumul Pantheon 1854-58 incluzând 300 de portrete ale scriitorilor, actorilor, cântăreților și dansatorilor, fiecare imortalizat într-o ținută sobră, riguroasă, autocenzurată și apoi minuțios prelucrată în atelierul său din rue Saint Lazare. Fotografia nu este percepută ca un joc de salon, cum mulți ar fi fost tentați să considere, ci un manifest estetic și valoric al unei lumi care contrapune arta, unui regim politic aflat în descompunere și decredibilizare. De altfel, cariera sa paralelă de caricaturist pentru publicații de opoziție, scurta carieră de jurnalist precum și respingerea fermă a transformării artei în factor comercial aveau să vorbească de la sine despre crezul său artistic”, au transmis reprezentanții muzeului timișorean.

Asociația Jeu de Paume, Mediateca arhitecturii și patrimoniului din Franța, Institutul Francez și Muzeul National de Artă din Timișoara vă dau acum întâlnire cu Charles Baudelaire, Théeophile Gautier, Al. Dumas, Pierre Joseph Proudhon, Emile Zola, cu compozitorii Giuseppe Verdi și Hector Berlioz, cu actrița Sarah Bernhardt, cu marele poet polono-lituanian Adam Mickiewicz și cu numeroase alte nume de prim rang ale culturii romantice așa cum au fost ele percepute prin prisma fotografiei și analizei psihologice a lui Felix Nadar. Cu puțin înainte ca lumea franceză și nu numai să descopere bucuria imortalizării în fotografie ca joc de societate, Nadar a lăsat o ”enciclopedie vizuală a oamenilor de litere” care caută, fiecare, să exprime prin gesturi, costume, postură a corpului, o estetică și o filosofie socială.

Expoziția de la Muzeul Național de Artă din Timișoara va fi deschisă până în 15 septembrie anul acesta.

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.