fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBA"Purtata", jocul fetelor şi nevestelor de pe Târnave, conservat și promovat printr-un...

„Purtata”, jocul fetelor şi nevestelor de pe Târnave, conservat și promovat printr-un proiect de cercetare etnografică

Publicat în

spot_img
spot_img

„Purtata”, jocul fetelor şi nevestelor de pe Târnave, va fi conservat, promovat şi valorificat printr-un proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Purtata” este un dans popular interpretat numai de femei şi este specific satelor de pe Valea Târnavei. Originea acestui obicei coregrafic se pierde în timp, undeva la mijlocul Evului Mediu. Versurile rostite de femeile, care participă la „Purtată”, s-au transmis oral, din generaţie în generaţie, iar paşii de dans au fost învăţaţi de fetele din zonă de la mamele lor.

Coregrafia presupune un dans realizat de un şir de femei, care păşesc în ritm cadenţat, una în spatele celeilalte, cu opriri şi retrageri pe pas. În tot acest timp, fetele şi nevestele interpretează un cântec specific, fără însă a fi acompaniate muzical.

Proiectul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba presupune o cercetare etnografică a jocului de femei şi fete de pe Valea Târnavelor, din judeţul Alba, conştientizându-se astfel rolul şi importanţa moştenirii culturale a satului tradiţional românesc.

„Proiectul reprezintă una dintre acţiunile specialiştilor Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru păstrarea şi promovarea zestrei de tradiţii şi obiceiuri specifice satului românesc. Astfel, proiectul se va axa, atât pe aducerea în actualitate a jocului de femei şi fete, printr-o abordare alternativă: spectacol şi expoziţii de fotografie în spaţii convenţionale şi neconvenţionale, editare de carte, realizare de film documentar şi ilustrare în mediile virtuale, cât şi conservarea acestui valoros material coregrafic specific zonei Târnavelor. Credem că este o ocazie deosebită de a cerceta amănunţit un obicei cu valoare de tezaur etnofolcloric, pe care îl putem păstra apoi în zestrea de tradiţii a judeţului Alba”, a declarat managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Alexandru Pal.

Specialiștii instituției vor derula în următoarele luni o cercetare coregrafică în zona Târnavelor pentru identificarea şi culegerea purtatelor păstrate în memoria colectivă. Cercetarea va avea loc în localităţile Căpâlna, Feisa, Biia, Cetatea de Balta, Crăciunelu de Sus, Sâncel, Pănade, Iclod, Crăciunelu de Jos, Tăuni, Lunca, Lupu – vetre folclorice unde s-au practicat aceste jocuri de femei şi fete. Prin intermediul proiectului, specialiştii au şansa de a studia aprofundat jocurile de femei şi fete ale acestei zone, din păcate, până acum, puse prea puţin în valoare.

Ulterior, purtatele culese pe parcursul mai multor luni vor fi transcrise melodic şi coregrafic, urmând a fi tipărită o carte. Concomitent, se vor realiza expoziţia fotografică şi filmul documentar cu purtatele de pe Târnave. Suitele coregrafice din zona Târnavelor şi produsele proiectului (carte, film) vor fi promovate printr-un spectacol muzical-coregrafic în aer liber organizat la Alba Iulia. Interpreţi de marca ai folclorului românesc din zona Târnavelor şi din ţară, alături de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, vor susţine recitaluri pentru publicul albaiulian. Vor fi sărbătoriţi şi promovaţi instructorii şi purtătorii de folclor coregrafic din localităţile cercetate, astfel încât activitatea lor să beneficieze de recunoaştere şi vizibilitate în rândul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg.

(FOTO: Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba / Arhivă)

Ovidiu Petrovai

Articole recente

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Primăria Arad anunță prima acțiune de dezinsecţie din acest an

Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că joi, 4 aprilie și vineri, 5 aprilie 2024 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Spitalul din Rupea va fi modernizat, după 50 de ani de la construcție

Valoarea investiției este de 101.872.000 lei, iar durata de realizare a obiectivului este estimată la 28 de luni

Mai multe articole de același fel