fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTMuzica și jocurile tradiționale din Cluj, prezentate acasă la Grigore Leșe

Muzica și jocurile tradiționale din Cluj, prezentate acasă la Grigore Leșe

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzica și jocurile tradiționale din județul Cluj vor fi prezentate duminică, la Stoiceni, județul Maramureș, în curtea casei părintești a lui Grigore Leșe.

Jucăuși, ceterași și cântăreți, alături de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor arăta în fața unui public format din oameni de cultură, preoți și iubitori de folclor, tot ce are mai frumos și mai valoros județul Cluj.

“Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a răspuns afirmativ onorantei invitații venită din partea celui care de aproape cinci decenii propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la origini, de a participa la manifestarea „Acasă la Grigore Leșe”, ce are loc în cadrul Festivalului Național „Zilele iei, zilele poeziei”, organizat de Primăria și Consiliul Local Târgu Lăpuș și Despărțământul „Astra Lăpușană””, potrivit CJCPCT Cluj.      

Evenimentul va debuta duminică dimineață cu Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica de lemn, monument istoric din Stoiceni, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, locul unde a fost botezat Grigore Leșe. După-masă, de la ora 18:00, la casa părintească a artistului va avea loc concertul de muzică tradițională, susţinut de Grigore Leşe, în cadrul căruia vor răsuna fluierul și tilinca. Alături îi vor fi membrii Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, cântăreața Mariana Morcan, jucăuși și ceterași de la Berchieșu și Frata, dar și din alte sate ale județului Cluj.

Recitalul va fi însoțit de prezentarea cărții „Chipurile Umilinței”, apărută la Editura „Lumea Credinței”.

“Prin tot ceea ce face, Grigore Leșe arată lumii adevărata muzică populară românească, frumusețea tradițiilor și obiceiurilor și promovează oamenii de calitate pe care-i are țara noastră în acest domeniu. Prin cântecele sale a dus tradiţiile româneşti pe toate continentele, dar sufletul său a rămas mereu acasă, în Stoiceni, acolo unde, de câțiva ani, îi invită pe toți să vadă locul de unde a pornit în lume”, au transmis reprezentanții centrului.

Ovidiu Petrovai

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Concert „Madrigal for Babies” la Sighetu Marmației

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, invită publicul din județul Maramureș la Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies”, eveniment creat special pentru bebeluși (0-12 luni) și părinții acestora, precum și femei însărcinate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.