O creşă şi o grădiniţă construite de către Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar în curtea Colegiului “Bethlen Gábor”, au fost inaugurate la Aiud. Odată cu lucrările de construire a grădiniţei a avut loc şi reconstrucţia terenului de sport al Colegiului.
Clădirea inaugurată în Aiud găzduieşte trei grupe de grădiniţă şi două de creşă, adică asigură loc şi educaţie de înaltă
calitate pentru aproximativ 90 de copii. Suprafaţa proprietăţii nou construite este de 780 de metri pătraţi, iar valoarea
investiţiei a fost de 280,7 milioane de forinţi. Guvernul Ungariei a sprijinit realizarea terenului de sport cu 100 de milioane de forinţi.
În binecuvântarea rostită în faţa clădirii grădiniţei, episcopul reformat de Transilvania Béla Kató a amintit că anul viitor se vor împlini patru sute de ani de când principele Transilvaniei Bethlen Gábor a fondat colegiul. A menţionat, totodată, că în urmă cu 15 ani, în curte se regăseau anunţuri care atrăgeau atenţia că este periculos să te apropii de ziduri, întrucât cad bucăţi de tencuială. De atunci, cu ajutorul unor resurse de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul Ungariei,
colegiul a fost complet renovat.
În opinia episcopului, inagurarea acestei grădiniţe de la Aiud înseamă o unire a forţelor, biserica şi şcoala se ajută reciproc să supravieţuiască.
“Pentru ca viaţa omului să fie una cât mai completă este nevoie de o grădiniţă şi de o şcoală bună, astfel încât să nu dorim să părăsim locurile natale”, a spus episcopul.
Oana Badea, primarul oraşului Aiud, şi-a exprimat felicitările şi recunoştinţa pentru investiţiile realizate spunând că apreciază cooperarea dintre comunitatea maghiară din Aiud şi Biserica Reformată despre care spune că este una model. Badea a menţionat, totodată, că priveşte cu invidie această relaţie, deoarece propria sa biserică şi propria sa comunitate naţională nu au reuşit să realizeze o cooperare similară în oraş.
La inaugurare a fost prezent secretarul ungar de stat Árpád János Potápi, care a spus că ar fi în beneficiul sănătăţii dacă practica maghiară – a orelor de educaţie fizică în fiecare zi – ar fi introdusă şi în alte ţări din Bazinul Carpatic.
Sursa: MTI