13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘLacul Ursu din staţiunea Sovata, deschis pentru turiști

Lacul Ursu din staţiunea Sovata, deschis pentru turiști

Publicat în

spot_img
spot_img

Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume şi cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, şi-a deschis porţile vineri, după ce temperatura apei a atins 39 de grade Celsius la o adâncime de 1,5 metri, informează AGERPRES.

“Din 25 iunie, se deschide Ştrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021 (…) Apa are o temperatură de 28°C la suprafaţă şi 39°C la o adâncime de 1,5 metri”, potrivit site-ului Visit Sovata.

Primul lac sărat deschis la Sovata în acest sezon estival a fost Aluniş, care funcţionează din data de 11 iunie şi care primeşte turişti zilnic între orele 9,00 şi 17,00.

Lacul Ursu s-a format în urmă cu 146 de ani, fiind singurul căruia i se cunosc cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării, pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras: 27 mai 1875, ora 11,00, pe locul unei păşuni unde curgeau două pârâiaşe.

Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata a fost declarat de Cartea Recordurilor ca fiind cel mai adânc lac helioterm din lume, având o adâncime de 18 metri şi o suprafaţă desfăşurată de 4.200 de metri.

Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973, baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Cercetările au evidenţiat faptul că Staţiunea Sovata deţine trei recorduri mondiale: un prim record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record – că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial – este singurul lac natural din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata – Aluniş, Roşu,Verde, Negru şi Mierlei.

Articole recente

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Mai multe articole de același fel

Ministrul Mediului: Via Transilvanica, una dintre cele mai îndrăzneţe şi frumoase iniţiative din România

Proiectul Via Transilvanica al Asociaţiei Tăşuleasa Social urmăreşte marcarea şi amenajarea unui traseu turistic şi de pelerinaj pe lungimea celor 1.400 de kilometri. Traseul poate fi parcurs integral sau în etape, la pas, călare sau cu bicicleta, iar iniţiatorii îşi doresc ca acest drum tematic să pună în valoare bogăţiile culturale, istorice şi naturale şi să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale.

Azomureş anunţă măsuri de reducere a activităţilor

Azomureş, singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, anunţă că este forţat să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităţilor de pe platforma de producţie pentru următoarele luni, fiind afectat de creşterea preţurilor la energie.