Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume şi cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, şi-a deschis porţile vineri, după ce temperatura apei a atins 39 de grade Celsius la o adâncime de 1,5 metri, informează AGERPRES.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Din 25 iunie, se deschide Ştrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021 (…) Apa are o temperatură de 28°C la suprafaţă şi 39°C la o adâncime de 1,5 metri”, potrivit site-ului Visit Sovata.

Primul lac sărat deschis la Sovata în acest sezon estival a fost Aluniş, care funcţionează din data de 11 iunie şi care primeşte turişti zilnic între orele 9,00 şi 17,00.

Lacul Ursu s-a format în urmă cu 146 de ani, fiind singurul căruia i se cunosc cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării, pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras: 27 mai 1875, ora 11,00, pe locul unei păşuni unde curgeau două pârâiaşe.

Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata a fost declarat de Cartea Recordurilor ca fiind cel mai adânc lac helioterm din lume, având o adâncime de 18 metri şi o suprafaţă desfăşurată de 4.200 de metri.

Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973, baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Cercetările au evidenţiat faptul că Staţiunea Sovata deţine trei recorduri mondiale: un prim record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record – că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial – este singurul lac natural din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata – Aluniş, Roşu,Verde, Negru şi Mierlei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania