fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEMinistrul Sănătății: Considerăm oportună reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din...

Ministrul Sănătății: Considerăm oportună reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat luni că este ”oportună” reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura „funcţională” a Spitalului Clinic Judeţean Cluj Napoca sub forma unui Centru de Urologie şi Transplant Renal.

„Institutul de Urologie şi Transplant îşi desfăşoară activitatea într-o clădire care aparţine Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, clădire care este împărţită cu spaţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi anume Clinica Medicală II şi Clinica Chirurgie 2 din Spitalul Judeţean Cluj Napoca. Practic, se află la ultimul nivel şi la mansarda acestei clădiri. Nefiind comunicare între cele două instituţii, nu s-au putut face demersurile pentru asigurarea evacuării în siguranţă la incendiu, motiv pentru care IGSU nu a putut elibera aviz de securitate la incendiu, problemă care în această situaţie şi în acest context nu poate fi rezolvată. (…) În acest condiţii, considerăm oportună reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura funcţională a Spitalului Clinic Judeţean Cluj Napoca sub forma unui Centru de Urologie şi Transplant Renal”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă, citat de AGERPRES.

Mihăilă a afirmat că va fi asigurat pacienţilor accesul la serviciile de urologie şi de transplant renal şi nu vor fi discontinuităţi în tratament.

„Săptămâna trecută, la solicitarea cadrelor medicale din cadrul institutului, am fost în vizită pentru a vedea problemele cu care aceştia se confruntă. Solicitările pe care cei din Institutul de Urologie şi Transplant renal ni le-au transmis au fost: mărirea tarifului pe caz ponderat, solicitare transmisă CNAS, includerea în programul de acţiuni prioritare pentru anestezie şi terapie intensivă şi modificarea cadrului legislativ pentru acţiunile prioritare de transplant (…) şi cheltuieli de personal. Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menţionez că ne-am consultat cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, conform datelor pe care aceştia le au disponibile, Institutul de Urologie şi Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din ţară din cele 400 de unităţi sanitare spitaliceşti din ţară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839 lei, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iaşi, care desfăşoară o activitate similară sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, tarifele acestora fiind de 1.726 şi respectiv de 1.800 lei”, a arătat ministrul.

Ioana Mihăilă a spus că doar în luna iunie institutul clujean a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei, iar după intrarea în vigoare a noului contract-cadru va mai primi o sumă „semnificativ mai mare”.

„În plus, doar în luna iunie, ca urmare a discuţiilor de mediere dintre Casa judeţeană de asigurări Cluj şi prefectură şi reprezentanţii Institutului de Urologie şi Transplant – Institutul de Urologie şi Transplant a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei pe cazurile deja rezolvate. În plus, situaţia financiară a Institutului de Urologie şi Transplant, conform raportărilor de la CNAS, este în continuare stabilă. De la 1 iulie, după ce intră în vigoare următorul contract cadru şi următoarele norme aferente contractului cadru, Institutul de Urologie şi Transplant va primi o sumă semnificativ mai mare decât cea de acum, (…) această sumă fiind cam cu 340.000 de lei în plus pe lună”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a declarat că a discutat cu directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate despre actualizarea tarifului pe caz ponderat.

„Finanţarea spitalelor nu este suficientă în România. Asta este o realitate pe care o cunoaştem cu toţii. Nu sunt suficienţi bani nici pentru Institutul de Urologie şi Transplant, cum nu sunt suficienţi bani pentru finanţarea spitalelor în general. Finanţarea spitalelor în fiecare an ajunge până în luna octombrie şi de acolo trebuie suplimentate fondurile. Dar începând cu intrarea noului contract cadru această finanţare se ameliorează, împreună cu directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, am discutat o creştere a tarifului pe caz ponderat începând cu anul următor, urmând ca la finalul anului 2022, atunci când vom avea rezultatele studiului care analizează cheltuielile reale cu spitalizare continuă acuţi, să putem să actualizăm aceste tarife pe baza unor dovezi clare ştiinţifice. Referitor la a doua solicitare, şi anume aceea de includere în AP ATI, Ministerul Sănătăţii a făcut deja demersuri pentru ca Institutul de urologie şi Transplant să fie inclus în Acţiuni Prioritare Terapie Intensivă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a precizat că nu poate fi rezolvată solicitarea privind modificarea cadrului normativ pentru acţiuni de transplant, întrucât ar însemna „obiectul unei duble finanţări”.

„În ceea ce priveşte a treia solicitare, şi anume modificarea cadrului normativ pentru acţiuni prioritare de transplant, solicitarea lor nu poate fi rezolvată, solicitarea constând în a asigura finanţarea cheltuielilor de personal. Această asigurare a cheltuielilor de personal ar fi obiectul unei duble finanţări, motiv pentru care acest lucru în acest cadru legal nu poate fi efectuat”, a arătat Mihăilă.

Ea a spus că Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant se vor „concentra” să nu existe discontinuităţi în activitatea de transplant.

„Demersurile pentru obţinerea reacreditării, cu tot cu modificarea formei de personalitate juridică, pot să fie scurtate pe cât de mult posibil, dar pe lângă acest lucru vor aduce anumite avantaje administrative. De exemplu, posibilitatea de a utiliza la comun laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, laboratorul de anatomie patologică şi componenta administrativă din statul de funcţii. (…) Ne vom concentra ca împreună cu Agenţia Naţională de Transplant să nu existe discontinuităţi în activitatea de transplant”, a susţinut Ioana Mihăilă.

Citește și

Zeci de angajați au protestat împotriva intenției de desființare a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca

(SURSA FOTO: Ministerul Sănătății)

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

A fost semnat contractul de finanţare pentru construirea spitalului de boli infecţioase de la Oradea

Potrivit datelor transmise de Primăria Oradea, noua unitate medicală urmăreşte gruparea specialităţilor boli infecţioase şi pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor de calitate actuale.