Deputata USRPLUS, Cristina Prună, a depus o inițiativă legislativă care prevede ca angajații să aibă acces neîngrădit la datele proprii din registrul de evidență al salariaților – Revisal. Accesul va fi online, imediat și necondiționat de consimțământul angajatorului, precizează un comunicat de presă al USRPLUS.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Mai exact, proiectul de lege propune modificarea articolului 34 al Codului Muncii și introducerea posibilității accesului la istoricul contractelor de muncă pentru fiecare persoană care este sau a fost angajată. Angajații vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active.

„Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date”, prevede proiectul de lege.

Cristina Prună, inițiatoarea proiectului, afirmă că noile prevederi vor elimina cererea scris și vor reduce termenul de eliberare a documentelor de la 15 zile la câteva minute.

„Acum, angajații sunt obligați să parcurgă o procedură birocratică greoaie și lipsită de logică pentru un astfel de document. Asta în condițiile în care există deja o bază de date online. Dar aceștia din urmă nu au acces direct la ea. Într-o țară în care discutăm de ani de zile de o digitalizare accelerată și continuă, acest fapt este o anomalie. Ei pot cere vechimea în muncă fie de la angajator, fie de la Inspectoratul teritorial de muncă. Soluționarea poate dura chiar și 15 zile. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise și tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. Adoptarea acestei inițiative legislative le va oferi tuturor românilor acces neîngrădit la portalul online al Inspecției Muncii. Astfel, ei vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active. Este un pas normal în procesul debirocratizării și digitalizării statului”, a declarat Cristina Prună.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania