fbpx
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEȘcoala şi grădiniţa românească din Chitighaz (Ungaria) a fost extinsă, după o...

Școala şi grădiniţa românească din Chitighaz (Ungaria) a fost extinsă, după o investiție de peste 1 milion de euro

Publicat în

spot_img
spot_img

Şcoala primară şi grădiniţa românească din Chitighaz, judeţul Békés, Ungaria, au fost completate cu o sală de sport, un teren pentru sport şi o sală specială pentru ştiinţe naturale, investiţia totalizând 464 milioane forinţi (1,32 milioane euro) și fiind finanţată din surse UE şi de către Guvernul Ungariei.

Luni, 28 iunie, la Școala generală bilingvă din Chitighaz a avut loc inaugurarea festivă a noii săli de sport, construită cu fonduri obținute prin proiect în Programul de Dezvoltare Operativă din cadrul Ministerului Resurselor Umane Széchenyi 2020, inițiat de Statul Maghiar (EFOP-4.-1.-5-16-2017-00100 – 464 milioane de forinţi). Aceste fonduri au fost suplimentate din partea Cancelariei Primului Ministru, Secretariatul de Stat pentru Naționalități şi Culte (NEMZ-E-19-0047 – 50 milioane de forinţi). Noua construcție include o sală de sport modernă, vestiare, dar și un laborator de științe naturale. Gazda evenimentului a fost directorul instituției, Erika Borbély, și Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria. La eveniment au fost prezenți și au luat cuvântul Soltész Miklós, secretar de stat, responsabil cu problemele naționalităților și cultelor din cadrul Cancelariei Primului Ministru, Herczeg Tamás, deputat parlamentar, Kreszta Traján, purtătorul de cuvânt în Parlament al românilor din Ungaria, Gheorghe Cozma, preşedintele AŢRU.

Miklós Soltész, secretar de stat pentru relaţii cu bisericile şi naţionalităţile al cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a declarat cu ocazia ceremoniei de predare că este foarte mare nevoie ca naţionalităţile din Ungaria, inclusiv cea română, să îşi păstreze şi să îşi transmită tradiţiile culturale şi limba.

Noua sală de sport din Chitighaz va fi folosită nu numai de elevi şi profesori, ci şi de întreaga comunitate a aşezării, a menţionat secretarul de stat.

Românii din Ungaria pot fi mândri de investițiile realizate, care aduc o schimbare uriaşă în comparaţie cu deceniile anterioare. Anul acesta, în afară de Chitighaz, sunt renovate şcoli, clădiri bisericeşti, biserici şi case comunitare la Elek (Aletea), Gyula (Jula), Méhkerék (Micherechi), Battonya (Bătania) şi Körösszakál (Săcal) – a declarat secretarul de stat.

Miklós Soltész a reamintit că naţionalităţile Ungariei, inclusiv românii, pot conta pe sprijinul guvernului şi în 2022. El a adăugat că previziunile sunt facilitate de faptul că Parlamentul a adoptat deja bugetul pentru anul viitor.

György Kozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), a declarat că vor face totul pentru a asigura condiţii adecvate în instituţiile de învăţământ care sunt întreţinute de ATRU. În ultimii zece ani, aceasta a preluat instituţii, a dobândit dreptul de proprietate asupra clădirilor respective şi a cheltuit pentru dezvoltarea lor 1,5 miliarde forinţi (4,27 milioane euro), cu sprijinul guvernului. Cea mai mare investiţie a fost extinderea instituţiei de la Chitighaz.

Traian Cresta, reprezentantul naţionalităţii române în Parlamentul Ungariei, a precizat că numărul candidaţilor pentru profesia de educator şi de învăţător în limba română se menţine la un nivel redus în fiecare an. Pentru a inversa acest proces, a fost introdus un spor suplimentar de naţionalitate, iar studenţii sunt sprijiniţi cu burse.

Proprietatea asupra clădirilor instituţiilor de învăţământ a fost transferată autoguvernărilor pe ţară a naţionalităţilor care
le întreţin, astfel cheltuielile acestora cresc, prin urmare, în 2022, sprijinul lor va creşte cu 17% – a anunţat Traian Cresta.

Erika Borbély, directoarea instituţiei din Chitighaz, a declarat că investiţia locală, a cărei realizare a durat doi ani, a consumat 414 milioane forinţi (1,18 milioane euro) din fonduri UE şi 50 de milioane forinţi (142 400 euro) din subvenţia guvernului. Noul corp de clădire, cu o suprafaţă utilă de 931 mp, cuprinde o sală de gimnastică cu încăperile de serviciu necesare, precum şi o sală specială de predare a ştiinţelor naturii cu spaţii de preparare şi cabinete aferente, iar incinta instituţiei a fost completată şi cu o curte pentru sport.

Sursa: MTI
Sursa Foto: Foaia Românească din Ungaria

Adrian Meitner

Articole recente

Admiterea 2024 la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu | Aproape 2800 de locuri fără taxă sunt prevăzute la programele de licență și master.

Aflați care este distribuția locurilor scoase la concurs de Ministerul Educației Naționale pentru anul universitar 2024-2025 pentru facultățile din cadrul ULBS

Papa Francisc le cere preoților să țină predici scurte, ca să nu adoarmă credincioșii

"Uneori, preoţii vorbesc mult şi nu mai înţelegi despre ce vorbesc", susține Pontiful

Șapte oferte pentru construirea drumului expres Arad – Oradea

Lucrările au cu o valoare estimată de 2,74 miliarde lei (fără TVA) şi trebuie finalizate în 24 de luni.

Mai multe articole de același fel

Zeci de mii de unguri, susținători ai liderului opoziției Péter Magyar, au scandat la Budapesta împotriva premierului Viktor Orbán

Magyar, care a fost căsătorit cu fostul ministru al justiţiei al lui Orbán, a devenit o senzaţie în Ungaria la începutul acestui an când a rupt rândurile şi a început să critice guvernul, subliniind preocupările legate de presupusa corupţie din țara vecină.

Viktor Orbán: Ungaria sprijină România în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO

Premierul a mai afirmat că Ungaria are o solicitare într-o problemă de onoare împotriva celuilalt candidat, Mark Rutte, care, în trecut, în calitate de prim-ministru al Olandei, a vorbit despre excluderea ungurilor din UE şi despre îngenunchierea Ungariei, folosind o retorică similară cu cea a ocupanţilor germani şi a lui Stalin.

Marş pentru pace la Budapesta | Viktor Orbán: Nu vrem să ne vărsăm sângele pentru Ucraina!

Zeci de mii de maghiari au mărşăluit, sâmbătă, prin centrul Budapestei pentru a-l susţine pe premierul Viktor Orbán, care se confruntă cu o provocare neaşteptată din partea unui nou venit în politică înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.