Consiliul Local Oradea a acordat marți avizul de principiu pentru unificarea celor două unități sanitare publice de interes local din municipiu – Spitalul Județean și Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, în vederea înființării unei noi unități sanitare publice, a anunțat municipalitatea.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Centralizarea sistemului de sănătate reprezintă principala componentă a unui sistem performant de sănătate, iar municipiul Oradea are de mai mulți ani ca obiectiv refacerea sistemului sanitar local. Procesul de modernizare a început cu unificarea celor patru spitale: Spitalul Municipal, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie, fapt ce a dus la o mai bună gestionare a sistemului sanitar și la creșterea calității actului medical”, a explicat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit Primăriei Oradea, din analiza economică comparativă a celor două unități spitalicești, rezultă că prin unificarea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor. Astfel, vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestionate în comun, fapt ce va duce de asemenea la scăderea cheltuielilor.

Primarul Oradiei susține că, în acest moment, ambele unități spitalicești sunt spitale de categoria a II-a și au un anumit grad de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv  de 1600 lei/pacient în cazul Spitalului Județean și de 1550 lei/pacient în cazul Spitalului Municipal. După fuziunea celor două spitale, noua unitate va deveni spital de categoria I, prin urmare gradul de finanțare va crește la circa 1800 lei/pacient, în total două milioane de euro într-un an.

În scurt timp va începe construcția Spitalului de Boli Infecțioase de pe str. Vlădeasa și a Laboratorului Integrat de la Spitalul Județean, urmând ca și aceste noi unități sanitare să fie integrate în noua unitatea sanitară rezultată din unificarea celor două spitale mari.

„Pentru fuziunea celor două spitale avem nevoie de acordul Ministerului Sănătății. În acest sens, am avut deja o discuție cu ministrul Ioana Mihăilă, care și-a declarat acordul față de această unificarea și care ne va sprijini în a obține toate avizele necesare. Așadar, estimăm că, dacă totul va merge bine, de la 1 septembrie noua unitate va putea să-și înceapă activitatea”, a declarat primarul Florin Birta.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania