9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIELa Arad a fost inaugurată prima creșă maghiară, investiție finanțată de guvernul...

La Arad a fost inaugurată prima creșă maghiară, investiție finanțată de guvernul de la Budapesta

Publicat în

spot_img
spot_img

La Arad au fost inaugurate, marţi, o grădiniţă şi o creşă, construite de Eparhia Reformată de pe Lângă Piatra Craiului cu sprijinul statului ungar, care vor începe să funcţioneze pe lângă Liceul Csiky Gergely, acesta fiind singurul liceu din Arad cu predare în limba maghiară.

Valoarea investiţiei este de 280 de milioane de forinţi (peste 796 000 euro), iar clădirea oferă condiţii de îngrijire şi educaţie de înaltă calitate pentru două grupe de creşă şi una de grădiniţă, pentru aproximativ 60 de copii.

La festivitatea de inaugurare a grădiniţei şi creşei, organizată în Biserica Reformată din centrul Aradului, episcopul István Csűry, în salutul său, a numit noua instituţie “viitorul pilon” unde copiii vor fi crescuţi pentru a deveni adulţi care îşi vor întemeia o familie, care se vor ataşa de naţiunea lor, de credinţa lor.

Levente Bognár, consilier local UDMR, care la începutul construcţiei a fost viceprimarul minicipiului Arad, a declarat că grădiniţa şi creşa care vor funcţiona în cadrul liceului Csiky Gergely (succesorul legal al fostului liceu romano-catolic) îşi vor începe activitatea într-o simbioză excelentă între Biserica Reformată şi cea Romano-catolică, oferind împreună un lăcaş învăţământului maghiar din Arad. Administrarea noii instituţii a fost asumată de Consiliul Local, salariile angajaţilor fiind acoperite din bugetul oraşului.

În discursul său, István Grezsa, însărcinat ministerial responsabil pentru programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, a declarat că, de-a lungul istoriei, maghiarii au dăinuit datorită ataşamentului lor faţă de Dumnezeu, faţă de familie şi faţă de patrie, iar în secolul al XXI-lea maghiarii consideră modern ceea ce este tradiţional şi consideră că asta trebuie să urmeze şi copiii.

Acesta a mai adăugat că programul de dezvoltare a grădiniţelor, lansat în urmă cu cinci ani, în cadrul căruia Guvernul ungar a sprijinit construirea a 179 de grădiniţe şi creşe noi, precum şi renovarea a 713 instituţii din întregul Bazin Carpatic, va servi dăinuirii maghiarilor. Tot pentru acest lucru servesc şi cele 400 de noi locuri de joacă realizate şi cele peste 1500 de colţuri de joacă cu care au fost dotate grădiniţele care sunt frecventate de copii maghiari.

După ceremonia de inaugurare, însărcinatul ministerial a declarat presei publice din Ungaria că fiecare oraş mare, în care maghiarii trăiesc în etnosporă (în număr mic faţă de populaţia majoritară) şi în care riscul de asimilare este crescut, este considerat o locaţie specială a programului de construire a grădiniţelor. Acesta a subliniat că municipiul Arad nu a avut până acum o creşă maghiară şi, odată cu noua instituţie, doresc să ofere o oportunitate copiilor născuţi în familii mixte pentru a-şi putea păstra limba maternă.

Sursa: MTI

Articole recente

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Mai multe articole de același fel

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a dat aviz nefavorabil reînfiinţării liceului catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureş

Inspectoratul şcolar a precizat că a solicitat o expertiză de la Ministerul Educaţiei cu privire la hotărârea consiliului local de a reorganiza liceul şi că poziţia sa este fondată pe adresa primită de la minister.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și compania americană Lockheed Martin vor colabora în domeniul inteligenței artificiale

Rezultatele cercetării, care va fi realizată în cadrul colaborării dintre Laboratorul de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie al Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,  vor fi aplicate în domeniul securității naționale și cel al științelor mediului.