Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) a dat publicității un comunicat de presă în care arată care vor fi activitățile pe care le vor derula în cadrul proiectului de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Rolul Fundației Mihai Eminescu Trust este de a implementa acțiuni de revitalizare și promovare a monumentului, cu începere din a șaptea lună a proiectului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, intitulat Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european, este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA. Promotorul acestui proiect este Consiliul Judetean Hunedoara care are ca parteneri Fundația Mihai Eminescu Trust și Møre og Romsdal fylkeskommune. Finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este de 1.897.384,23 euro, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Hunedoara în valoare de 848.865,92 euro. Durată totală a proiectului este de 42 de luni, iar locul de implementare este satul Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus, aflată în judeţul Hunedoara.

Printre activitățile ce vor fi derulate de MET este și cea de realizare a unei aplicații IT ce va fi instalată și gestionată de pe ecranul telefonului și al tabletei și care va reda într-un mod inedit istoria monumentului. De asemenea, MET va realiza și asigura mentenanța unei pagini web destinate proiectului, cu informații în variantă bilingvă, română-engleză.

În comunicatul de presă al Fundației se arată că vor fi organizate 6 ateliere de fierărie și confecții metalice dacice pentru copii și tineri. Mai mult, MET se va ocupa de organizarea a două târguri meșteșugărești. Ele se vor numi „Meșterim – Educație culturală prin experimentare și demonstrare”. O altă activitate interesantă este organizarea unei formări a adulților și a tinerilor din zonă alături de experți internaționali, care va purta titlul „Protectorii patrimoniului arheologic European – Sarmizegetusa”. Cel puțin 50 de adulți și tineri din comunitate vor fi incluși în această activitate.

Printre activitățile pe care MET le va derula în cadrul proiectului, se numără și o școala de vară pentru copii „Micul arheolog” care va fi organizată în două ediții.

”Anul acesta colegii responsabili cu acest proiect pregătesc cu grijă contractarea serviciilor și a facilitatorilor activităților noastre, precum și de cele care țin de vizibilitatea proiectului, mai precis: pagina web, flyerele, broșurile și infograficele, urmând ca, de anul viitor, să realizăm și restul activităților alocate nouă.”, au transmis reprezentanții MET în documentul citat.

_____

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.roEEA and Norway GrantsProgramul RO-Cultura#eeagrants#rocultura

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania