Doi președinți de consilii județene și doi primari de municipii reședință de județ au participat joi la semnarea contractului pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate (S.F.) și realizarea Proiectului Tehnic (P.T.) pentru drumul expres Oradea – Arad.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Documentul a fost semnat la Oradea de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, președintele CJ Arad, Iustin Cionca, primarul Oradiei, Florin Birta, primarul Aradului, Călin Bibarț, și reprezentantul firmei Consitrans, cea care va întocmi documentațiile, Bogdan Păunescu.

Cu această ocazie, a avut loc și prima întâlnire de lucru, cei patru lideri administrativi și reprezentanții firmei de proiectare stabilind următorii pași ai proiectului. În luna iulie vor fi colectate datele necesare ca proiectanții să înceapă trasarea rutei finale, ținând cont de specificul zonei din fiecare unitate administrativ – teritorială care va fi traversată de drumul expres.

„După semnarea contractului, urmează ca firma Consitrans să își constituie garanția de bună execuție, iar după acest pas, în cursul săptămânii viitoare, ne vom apuca efectiv de lucru. Scopul nostru este ca toată documentația să se termine mai repede decât termenele stabilite prin contract, în așa fel încât să putem începe și lucrările până la finalizarea perioadei de finanțare care se încheie la sfârșitul anului 2023. Într-o primă parte a acestor lucrări de proiectare, vom stabili toate problemele care țin de trasee, pentru a putea să definitivăm traseul, ținând cont de planurile de urbanism ale localităților care sunt traversate de drumul expres, de rețelele furnizorilor de utilități, Transelectrica, Transgaz, rețele de apă și canalizare, de proiectele de dezvoltare pe care le au fiecare dintre primării în zonele respective, de lucrări hidrotehnice. După ce vom stabili traseul, se va trece efectiv la lucrările topografice, la studiile geologice care trebuie făcute, în așa fel încât să putem ca în cursul anului viitor să avem acest studiu de fezabilitate și proiectul tehnic recepționat și avizele obținute de la autorități. Mulțumesc partenerilor noștri, Primăria Oradea, Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și tuturor colegilor care au derulat procedura de achiziție și care s-au implicat în proiect până în momentul de față”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

“Vara viitoare vom avea proiectul tehnic al drumului expres Arad – Oradea! Avem trei variante de traseu, pe care ni le-au prezentat astăzi proiectanții. Lucrăm, așa cum am promis, cu toate motoarele turate. Urmează să mă întâlnesc cu fiecare dintre primarii celor șapte unități administrativ-teritoriale din Arad care vor fi tranzitate de drumul expres, să le prezint cele trei variante de traseu și să începem lucrările de topometrie necesare următoarei etape a proiectului”, a afirmat președintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Potrivit contractului, firma Consitrans va avea la dispoziție un termen de 20 de luni pentru finalizarea serviciilor de proiectare faza SF+P.A.C.+P.O.E.+P.T.E., din care primele 10 luni vor fi alocate pentru elaborarea și predarea Studiului de Fezabilitate actualizat.

Drumul expres va străbate județele Bihor și Arad și va avea o lungime totală de aproximativ 134,5 kilometri. Drumul va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 kilometri și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri. Lungimea traseului poate suferi modificări în urma actualizării SF-ului.

„Drumul Expres Oradea – Arad va asigura pentru locuitorii municipiului Oradea o legătură importantă cu Autostrada A1. Aceste proiecte mari de infrastructură sunt necesare ca orașul nostru să se dezvolte în continuare și să avem o conectivitate bună cu Europa”, a spus primarul Oradiei, Florin Birta.

(FOTO: CJ Bihor)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania