VIDEO | Osemintele unui adolescent, găsite în sarcofagul roman descoperit în timpul lucrărilor pe un bulevard din Cluj-Napoca

0
46

Un sarcofag roman intact a fost descoperit în 18 mai anul acesta, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca, în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Descoperirea a fost făcută de doi specialiști de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca: cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, care a preluat sarcofagul.

Sarcofagul a fost deshis la începutul lunii trecute de o comisie de specialiști, iar reprezentanții MNIT au anunțat joi noutăți referitoare la aceasta descoperire arheologică.

(SURSĂ VIDEO: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei)

“Descoperirea este una rară din două motive principale: 1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante. 2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană.  Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor. În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere. După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize. Vă ținem la curent!”, au transmis joi reprezentanții MNIT.

(FOTO: Captură video)

Citește și

Un sarcofag de copil din perioada romană, descoperit în timpul lucrărilor pe un bulevard din Cluj-Napoca

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania