Asociaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) l-a înscris pe premierul ungar Viktor Orbán pe lista ”inamicilor libertăţii presei”, fiind primul şef de Guvern al unui stat membru al Uniunii Europene (UE) al cărui nume apare pe această listă, relatează DPA, citată de news.ro.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”De când au ajuns la putere în 2010, Viktor Orbán şi Partidul său Fidesz au preluat treptat constrolul asupra peisajului media din Ungaria”, anunţă luni, la Berlin, asociaţia jurnaliştilor.

”Radiodifuzorii publici au fost centralizaţi în holdingul media de stat MTVA, din care face parte şi unica agenţie de presă ungară, MTI”, susține RSF.

”Presa regională este deţinută 100% de antreprenori loiali lui Orbán din vara lui 2017. În toamna lui 2018, aproape 500 de întreprinderi media proguvernametale au fuzionat într-un holding pentru a-şi coordona la centru acoperirea”, precizează asociaţia.

Pe această listă a ”inamicilor libertăţii presei” se află numele a 37 de şefi de stat şi de guverne care reprimă dur libertatea presei. În afară de Orban, pe listă au fost introduse recent numele preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, care a incitat în mai multe rânduri împotriva presei, şi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Momammed bin Salman.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania