Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că joi va fi făcut public un raport preliminar cu privire la explozia de la combinatul Azomureş, urmând ca în perioada următoare să fie demarat un control tematic la toate instalaţiile industriale din ţară cu risc, informează AGERPRES.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Lucian Bode a afirmat că salvatorii au acţionat “impecabil” în cazul exploziei de la Azomureş.

“Salvatorii au acţionat impecabil. Întâmplarea face ca, la momentul producerii acelei explozii, în jurul orei 1,00, am discutat cu şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, care în mai puţin de 30 de minute a fost la centrul de comandă de la MAI. În mai puţin de o oră, elicopterul a fost pregătit să se deplaseze cu şeful DSU, cu ministrul sau cu specialişti din IGSU la Târgu Mureş. De asemenea, în mai puţin de o oră, toate instituţiile responsabile, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu din Târgu Mureş, prefectul, au fost prezente la faţa locului”, a declarat Bode, la sediul MAI.

Ministrul de Interne a informat că, joi, va fi făcut public raportul preliminar întocmit de o echipă de specialişti care s-a deplasat în noaptea exploziei la Târgu Mureş.

“Acest raport preliminar va fi asumat de către IGSU, Agenţia de Mediu, respectiv Garda de Mediu. Aşteptăm un raport separat din partea ISCIR. Aşa cum a anunţat ministrul Mediului, vom organiza un control tematic pe tot ce înseamnă instalaţii cu risc, acele instalaţii SEVESO. Vom primi de la Ministerul Mediului o solicitare pentru a nominaliza specialişti în această comisie, vom întocmi o listă cu toate obiectivele care au în componenţă instalaţii cu risc şi vom realiza un control în cel mai scurt timp posibil”, a spus Bode.

Potrivit unui comunicat al Azomureş transmis miercuri, explozia produsă miercuri a fost generată de cedarea unei porţiuni de sub sudura unei conducte, care avea următoarea inspecţie tehnică programată pentru anul 2022.

“Echipa de investigare a Azomureş, împreună cu autorităţile IGSU Bucureşti, ISU Mureş, Garda de Mediu Mureş, APM Mureş, IPJ Mureş şi ITM Mureş, confirmă că evenimentul de astăzi a fost generat de cedarea unei porţiunii de sub sudura unei conducte. Conducta la care a apărut avaria face parte dintr-un sistem de conducte autorizat ISCIR pentru funcţionare în data de 30.07.2013, având ultima verificare tehnică în utilizare în data de 16.01.2019 şi scadenţa următoarei inspecţii tehnice în utilizare fiind în data de 06.01.2022”, se arăta în comunicat.

(FOTO: Captură YouTube)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania