Senatorul PSD de Maramureș, Sorin Vlașin susține că, de ani buni, studiile europene arată că accidentele rutiere sunt principala cauză a morții în rândul tinerilor, motiv pentru care va susține în Parlament adoptarea unor măsuri suplimentare pentru reducerea accidentelor provocate de tineri și șoferii începători.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Sorin Vlașin susține că, potrivit celui mai recent “Buletin al siguranței rutiere“ editat de Poliția Română, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au fost vinovați de producerea a 13% dintre accidentele rutiere grave deși aceasta categorie de vârstă are o pondere de 7% din totalul populației la nivel național.

Situația se explică prin prezența mare în trafic a tinerilor, comparativ cu alte categorii de vârstă, în condițiile în care aceștia sunt lipsiți de experiență și nu au capacitatea de a percepe și gestiona corect pericolele din trafic (în 28,3% din totalul accidentelor provocate de tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, conducătorii obținuseră carnetul de conducere de mai puțin de un an).

”Tocmai din aceste motive, majoritatea țărilor europene, dar și SUA sau Canada au impus restricții suplimentare șoferilor începători, pentru a reduce riscul producerii de accidente și pentru a salva vieți cum ar fi obligația ca șoferii începători să fie însoţiţi de un șofer cu experienţă în primele luni de condus sau interdicția de a circula noaptea și de a lua alți pasageri în mașină în primele luni după obținerea permisului”, spune Sorin Vlașin.

Senatorul PSD de Maramureș susține că, în foarte multe țări funcționează două niveluri în obținerea permisului de conducere, care durează un an sau doi ani până la obținerea permisului propriu zis. Practic, după obținerea permisului de începător, șoferul este monitorizat atent în trafic iar dacă în ”perioada de încercare” se constată încălcări grave ale regulilor de circulație, este obligat să reia școala de șoferi, dacă nu, obține permisul efectiv de conducere și dreptul deplin de a conduce.

”Voi cere în Parlament adoptarea unor măsuri similare și în România, deoarece realitatea dramatică de pe șosele impune acest lucru.” a mai spus Sorin Vlașin.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania