Preotul István Kovács din Sfântu Gheorghe a fost ales, sâmbătă, la conducerea Bisericii Unitariene Maghiare, acesta urmând să ocupe funcţia timp de şase ani. Votul sinodului care l-a ales s-a desfăşurat în două locaţii simultan: la Cluj-Napoca, în Biserica Unitariană din centrul oraşului şi la Budapesta, în Biserica Parohiei Unitariene “Bartók Béla”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit biografiei sale publicate pe pagina de internet Unitarius.org, István Kovács s-a născut în 1959, în localitatea Rupea (jud. Braşov), iar bacalaureatul l-a obţinut în 1978, la Sfântu Gheorghe. După finalizarea studiilor efectuate la Facultatea Unitariană a Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, acesta a slujit la Sâncraiu, Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş. Între 1990 şi 1993, a fost primul preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Tineret “Dávid Ferenc”, reînfiinţată după căderea comunismului, iar din 1998 a ocupat funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Pastorilor Unitarieni.

Între timp a fost şi consilier local şi a făcut parte şi din conducerea organizaţiei judeţene a Consiliului Naţional Secuiesc
(CNS) şi din cea a organizaţiei din Sfântu Gheorghe a Partidului Civic Maghiar (PCM).

István Kovács a fost singurul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de episcop, funcţie care din 2008 şi până acum a fost ocupată de Ferenc Benczédi Bálint.

Biserica Unitariană a fost fondată de reformatorul transilvănean Ferenc Dávid, născut în Cluj-Napoca, în jurul anului
1520. Religia unitariană recunoaşte o singură persoană divină, iar inscripţia “Dumnezeu este unul” poate fi citită adesea la intrarea în bisericile unitariene.

1568 a fost anul în care Dieta Transilvaniei a hotărât, pentru prima oară în lume, consacrarea dreptului la libertatea de
conştiinţă şi religie. Acest lucru a condus la recunoaşterea de către stat a singurei biserici istorice maghiare fondate în Transilvania. Biserica Unitariană Maghiară a fost divizată de graniţele trasate după Trianon în Biserica Unitariană Maghiară şi Biserica Unitariană din Transilvania, dar sinoadele celor două Biserici au decis în 2012 să se reunifice.

Sursa:MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania