8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITA12 intervenții pentru alungarea urșilor în acest weekend, în Harghita. O ursoiacă...

12 intervenții pentru alungarea urșilor în acest weekend, în Harghita. O ursoiacă cu pui a intrat în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad

Publicat în

spot_img
spot_img

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au intervenit de 12 ori, de vineri până luni, pentru alungarea urşilor din zonele locuite, într-unul din cazuri o ursoiacă cu pui intrând în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad, informează AGERPRES.

Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita a informat că intervenţiile au avut loc în urma unor apeluri primite la numărul de urgenţă 112, care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad, Borsec şi Topliţa.

Sursa citată a arătat că vineri seara, începând cu ora 21,06, au fost primite patru apeluri, trei din staţiunea Băile Tuşnad şi unul din Borsec.

La apelurile din Băile Tuşnad a intervenit un echipaj de jandarmerie, iar la Borsec, un echipaj de ordine publică format din jandarm şi poliţist. Dacă la Băile Tuşnad a fost nevoie ca urşii să fie îndepărtaţi în afara localităţii, la Borsec animalul nu a fost găsit.

Sâmbătă s-au înregistrat şapte apeluri, patru din Băile Tuşnad şi trei din municipiul Topliţa.

Primul apel a fost făcut la miezul nopţii şi anunţa prezenţa unei ursoaice cu pui pe peronul gării din staţiunea Băile Tuşnad, animalele fiind îndepărtate înspre pădure. Noaptea s-a încheiat cu un apel făcut de către un bărbat care a semnalat prezenţa unei ursoaice cu pui în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad. Un echipaj de ordine publică, format din poliţist şi jandarm a reuşit scoaterea acesteia din interiorul clădirii şi îndepărtarea înspre pădure, în afara zonelor locuite.

Sâmbătă, un urs a fost observat că mergea prin curţile caselor, inclusiv prin râul Mureş, în municipiul Topliţa, prezenţa lui fiind semnalată de mai multe persoane, la numărul 112. La faţa locului au fost trimise atât echipaje de jandarmerie, cât şi echipaje de poliţie, ursul părăsind, în final, zona unde fusese semnalat.

Ziua de sâmbătă a fost încheiată de două apeluri făcute din Băile Tuşnad, la o distanţă de două ore, în ambele cazuri jandarmii îndepărtând urşii înspre pădure.

Duminică seara a fost înregistrat ultimul apel, un bărbat semnalând prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din Băile Tuşnad. Animalul se afla în apropierea unui tomberon şi se hrănea cu resturi alimentare. Echipajul de jandarmerie a îndepărtat ursul înspre pădure.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

În continuare, jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

(SURSA FOTO: Jandarmeria Harghita / Arhivă / Facebook)

Articole recente

Iuliu Winkler: Implicarea tinerilor și învățarea limbilor străine, oportunitate pentru a îmbunătăți înțelegerea interculturală și plurilingvismul

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR/EPP) a declarat astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, că sărbătoarea este strâns legată în acest an de manifestările dedicate Anului european al tineretului (EYY2022), iar Comisia Europeană și Consiliul Europei fac eforturi pentru a lărgi numărul de limbi străine pe care oamenii le învață de-a lungul vieții lor, pentru a îmbunătăți plurilingvismul și înțelegerea interculturală.

VIDEO | De ziua lor, salvatorii au salvat o femeie implicată într-un accident de ATV

Exact în ziua în care se împlinesc 32 de ani de la înființarea S.M.U.R.D., paramedicii Detașamentului de Pompieri Orăștie, alături de Salvamont Hunedoara au avut parte de o intervenție contracronometru

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Mai multe articole de același fel