Vizita în expoziția „Obiecte făcute din piatră” („Stone Made Objects”), realizată de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, a marcat încheierea misiunii diplomatice pentru ambasadorul României în Marele Ducat al Luxemburgului, Lilian Zamfiroiu, au anunțat luni reprezentanții geoparcului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziția a fost găzduită până în 11 iulie în castelul Larochette, în Geoparcul aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg.

„Această inițiativă este realmente formidabilă din punctul meu de vedere, pentru că înglobează mai multe colaborări. Dincolo de colaborarea directă dintre România și Luxemburg este vorba și despre colaborarea indirectă cu geoparcurile europene care au contribuit la această expoziție. Pur și simplu, când o vizitezi, ai o privire de ansamblu asupra aproape întregii Europe”, a declarat Lilian Zamfiroiu.

Întrebat care ar fi obiectul care i-ar inspira următoarea destinație de vacanță dintr-un geoparc, ambasadorul României în Luxemburgul a ales în primul rând România și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. A fost impresionat însă și de povestea realizării țiglei în Geoparcul Internațional UNESCO Haute-Provence din Franța.

Lilian Zamfiroiu a apreciat ideea expoziției și contribuția României, prin Geoparcul Țara Hațegului, la promovarea conceptului de Geoparc prin dezvăluirea poveștilor din spatele obiectelor din piatră. De asemenea, a felicitat echipa Geoparcului aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall pentru nivelul înalt de organizare a evenimentului.

Expoziția reunește obiecte reprezentative din peste 30 de geoparcuri europene. Fiecare obiect pare să își spună propria poveste despre modul în care omul a folosit resursele naturale de-a lungul timpului transpunându-le în veritabile obiecte de artă.

„Colaborarea cu Geoparcul aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall, prin intermediul acestei expoziții, a demonstrat că membrii echipei și teritoriul sunt pregătiți să acționeze în spiritul programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Apreciez munca lor, le doresc success în efortul de a deveni membru cu drepturi depline în Rețeaua Geoparcurilor Internaționale UNESCO și sunt convins că vor avea un rol important în promovarea conceptului de geoparc într-o nouă țară europeană – Marele Ducat al Luxemburgului”, a declarat dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, în intervenția online din cadrul evenimentului.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

(SURSA FOTO: Caroline Martin / Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.