Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj anunță lansarea ediției a 18-a a concursului național „Fotografia – document etnografic”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Competiția, organizată în parteneriat cu ArtImage și Muzeul de Artă Cluj, este adresată tuturor celor ce iubesc satul românesc și fotografia deopotrivă.

Dotat cu premii consistente, concursul are, pe lângă secțiuni generale cu tematică neimpusă, și secțiuni speciale. Subiectul secțiunii tematice este în acest an „Fântâna, sursă de apă și simbol sacru”. Organizatorii așteaptă și la această ediție lucrări pentru secțiunea „Reproducere după fotografia veche”. Termenul limită de trimitere a lucrărilor este 10 octombrie anul acesta.

Se primesc fotografii care oglindesc elemente din cultura tradițională, materială sau imaterială, surprinse în comunitățile rurale ale României. Lucrările selectate de juriu sunt premiate și prezentate în cadrul vernisajului organizat în luna noiembrie la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă.

Toate datele necesare înscrierii în concurs (regulamentul și talonul de participare) se găsesc pe site-ul instituției – www.traditiiclujene.ro

“Pe lângă concursul care transformă Clujul, toamna, într-o „capitală a fotografiei etnografice” şi care reprezintă rădăcina şi trunchiul proiectului, s-au dezvoltat sub aceeași egidă şi alte proiecte conexe, cum ar fi expozițiile itinerante în țară şi străinătate, editarea albumelor de fotografie sau realizarea unei fototeci. Menirea acestui proiect este conservarea prin fotografie şi, implicit, suport digital a elementelor de cultură tradițională pe cale de dispariție, realizarea unui fond de fotografie etnografică veche şi recentă, încurajarea artiștilor fotografi să se aplece asupra unui domeniu frumos şi vast, dar supus pieirii şi, nu în ultimul rând, prezentarea în țară şi peste hotare a acestor valori tradiționale. La invitația unor centre culturale, muzee sau fotocluburi, proiectul a fost prezentat în peste 20 de orașe din țară și în străinătate. Astfel,  „Fotografia – document etnografic” a poposit până acum la: Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Craiova, Satu Mare, Sibiu, Târgu Jiu și Târgu Mureș în țară, precum și în Franța, Italia, Polonia și Ungaria”, a transmis Consiliul Județean Cluj.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania