fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEPrimarii de municipiu vor unirea cu comunele vecine | Ministrul Dezvoltării: Soluția...

Primarii de municipiu vor unirea cu comunele vecine | Ministrul Dezvoltării: Soluția este în PNRR

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a pledat luni pentru un proiect de lege prin care să se acorde facilităţi administrative în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ, iar premierul Florin Cîţu a precizat că nu respinge ideea, mai ales dacă demersul contribuie la atragerea fondurilor europene.

Primarul Clujului a avansat ideea în debutul lucrărilor Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.

„Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care dorim să ne adresăm Guvernului României şi tuturor partidelor politice parlamentare, pentru a susţine un proiect de lege, în Parlament, pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unităţi administrativ teritoriale limitrofe. (…) În esenţă, acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ, în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde anumite facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat”, a spus el.

Boc a adăugat că ultima reformă administrativ teritorială a ţării s-a realizat în 1968 şi că sunt necesare modificări.

„Cu alte cuvinte, până când se realizează uniforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. E adevărat, suntem de 53 de ani – ca Italia, de când a câştigat Campionatul European – poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. Din ’68 este ultima reformă administrativ-teritorială. Până când se face această reformă administrativ teritorială – şi, evident, modificarea Constituţiei, în consecinţă – dorim să vă propunem spre analiză, şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău. Există un referendum în Buzău, în 26 septembrie, care poate constituit un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România”, a spus Boc.

Premierul Florin Cîţu nu a exclus ideea, menţionând însă că nu a văzut deocamdată forma concretă a proiectului.

„Referitor la propunerea dumneavoastră, aşa, fără să o văd, pot să spun că tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau atragerea de investiţii. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie”, a precizat premierul.

PNRR dă posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai multe unităţi administrativ-teritoriale

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat luni că legea zonelor metropolitane şi posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai multe unităţi administrativ-teritoriale sunt prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Sunt două chestiuni care sunt prevăzute ca reforme în PNRR, Legea zonelor metropolitane, care să asigure un statut şi un cadru coerent pentru dezvoltarea integrată a tuturor localităţilor din aceste zone metropolitane, care să ducă şi la îmbogăţirea zonelor periurbane, lucru cerut expres de Comisia Europeană, şi doi: posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai mult unităţi administrativ-teritoriale, la fel, o chestiune bine privită de Comisia Europeană, în care anumite tipuri de activităţi de servicii publice din anumite UAT-uri să poată fi exercitate şi pentru alte UAT-uri. Adică cel mai important pentru noi este ca cetăţeanul să fie servit, serviciile publice să putem să le asigurăm şi atunci putem să avem eficienţă”, a spus ministrul.

De asemenea, Cseke Attila a precizat că se vor relua dezbaterile pe marginea Codului finanţelor publice locale, astfel încât să se asigure predictibilitate în domeniu. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Emil Boc a cerut adoptarea Codului finanţelor publice locale, pentru a se asigura „predictibilitate şi previzibilitate”, în condiţiile în care în prezent, cotele din impozitul pe venit se modifică anual.

„Pot să vă spun că proiectul Codului finanţelor publice locale, care a fost mult timp blocat, va fi reluat, împreună cu dumneavoastră cu specialiştii dumneavoastră, pentru că avem tot interesul să avem predictibilitate pe acest domeniu”, a precizat ministrul.

Ministrul Dezvoltării a subliniat importanţa continuării procesului de descentralizare, apreciind că aceasta reprezintă „soluţia viabilă pentru servicii publice” de calitate.

„Avem în dezbatere publică legea sectorială de descentralizare pe tineret şi sport şi vom merge mai departe şi pentru celelalte ministere, pentru că descentralizarea este soluţia viabilă pentru servicii publice de calitate şi servicii publice rapide – decizie rapidă. Eu cred, de altfel, că în pandemie ne-a ajutat foarte mult descentralizarea spitalelor şi faptul că decizia a putut fi la nivel local şi autorităţile locale, inclusiv municipiile – şi aici aduc mulţumiri dumneavoastră, celor care v-aţi implicat – au putut să decidă la nivel local rapid, eficient şi au putut să dea un ajutor atunci şi unde era nevoie”, a spus el. 

Adrian Meitner

Articole recente

Primăria Arad anunță prima acțiune de dezinsecţie din acest an

Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că joi, 4 aprilie și vineri, 5 aprilie 2024 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Spitalul din Rupea va fi modernizat, după 50 de ani de la construcție

Valoarea investiției este de 101.872.000 lei, iar durata de realizare a obiectivului este estimată la 28 de luni

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Mai multe articole de același fel