Numărul persoanelor mușcate de căpușe care s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara este în creștere, au anunțat marți reprezentanții unității medicale.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Căpușele sunt insecte parazite ce se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung. Prin mușcătura căpușelor, în sânge poate fi transmisă bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odată fixată pe piele, căpușa nu transmite imediat bacteria în sânge, ci are nevoie între 24 și 72 de ore pentru a infecta gazda.

“Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutăm o eventuală excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toată suprafața corpului, chiar și prin păr. Dacă descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtăm fără sa-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luăm un tampon de vată și îl imbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpușă. Prin această manevră căpușa slăbește prinderea de piele și, astfel, reușim să o scoatem ușor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, spune dr. Virgil Musta, șeful Secției Boli Infectioase II a Spitalului “Victor Babeș”.

În cazul în care căpușa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic.

Boala Lyme, ce poate fi dezvoltată în urma mușcăturii căpușei infectate cu Borrelia, debutează într-un interval cuprins între 3-30 zile de la contact. Se formează o zonă roșie la locul înțepăturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmează dureri de cap, de mușchi și de oase, dar și o oboseală accentuată. În evoluție, poate apărea o erupție pe piele și in alte zone ale corpului. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.

În formă avansată, în stadiul 3, evoluția este cronică, apărând leziuni articulare severe, cu deteriorarea articulației, simptome neuro-psihice ca parestezii, amorțeli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul feței, tulburări marcate de concentrare și memorie, oboseală cronică extremă, și, mai rar, probleme cardiovasculare, simptome ce afecteaza calitatea vieții. 20% dintre cazuri pot evolua ca forme cronice.

“De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne așezăm pe o pătură, nu direct pe iarbă, și, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situația în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpușa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara și să ne inspectăm pielea. Să utilizăm spray-uri anticăpușă când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpușe. Să consultăm medicii dacă am găsit o căpușă și nu știm de cât timp este pe piele, dacă nu am reușit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul mușcăturii de căpușă”, recomandă medicul Virgil Musta.

(FOTO CREDIT: Jerzy Górecki / Pixabay)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.