15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂTimişoara, patrimoniul sub reflectoare | Cartierul Fabric - Lumi în destine

Timişoara, patrimoniul sub reflectoare | Cartierul Fabric – Lumi în destine

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Politehnica Timişoara, prin Centrul de ID/IFR şi e-Learning şi Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Naţional al Banatului şi Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii organizează joi, 15 iulie 2021, ora 18:00, ONLINE, Vernisajul expoziţiei “Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Fabric – Lumi în destine”. Evenimentul va avea loc, în premieră în format hibrid, participanţii putând să aleagă să participe fie la Mansarda Bastionului Theresia, fie online, prin Zoom, Facebook sau YouTube.

În cadrul evenimentului vor fi lansate expoziţia de la Bastionul Theresia, expoziţia stradală cu cele 16 locaţii emblematice din cartierul Fabric, dar şi aplicaţiile online, mobile şi de realitate virtuală, prin care timişorenii, şi nu numai, sunt invitaţi să descopere multiplele poveşti ale Timişoarei prin prisma lumilor, destinelor şi vocilor pluriculturale care recreează atmosfera cartierului Fabric de acum şi altădată – atmosferă care este transpusă totodată şi virtual, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie.

2021: Fabric – lumi în destine: cartierul breslelor şi al meşteşugarilor

Anul 2021 are ca temă Văzul – şi aduce sub reflector dimensiunea economică a Timişoarei de altădată, prin cartierul breslelor şi meşteşugarilor, al micii burghezii, al fabricilor şi muncitorilor, concentrate într-o lume multietnică şi pluriculturală în cartierul Fabric. Vocile care conturează aceste lumi şi destine vor lua viaţă în acest an pentru a recrea atmosfera cartierului Fabric printr-o colaborare cu conf.univ.dr. Smaranda Vultur şi Grupul de istorie orală şi antropologie culturală, coordonat de aceasta.

Gazdele vernisajului vor fi reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara, ai Muzeului Naţional al Banatului şi ai Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

O berărie de epocă, un pantof uriaş şi machete ale vehiculelor din Fabric

Participanţii sunt invitaţi la un tur – după preferinţe – fizic sau virtual al expoziţiei de la Bastionul Theresia, în cadrul căreia vor păşi în lumea economică a cartierului meşteşugarilor, a micii burghezii, a fabricilor şi atelierelor, cu ajutorul diplomelor, sigiliilor şi însemnelor de breaslă, printre care amintim: breasla pantofarilor cu o colecţie de pantofi de epocă şi un prototip de pantof uriaş al fabricii Guban, din anii ’70. Expoziţia de pe strada Martin Luther invită timişorenii şi nu numai să păşească într-un interior de berărie din perioada interbelică, amenajat la Mansarda de la Bastion, cu cărţi poştale şi fotografii la scară macro pe pereţi, pentru a spori senzaţia de călătorie în istorie. Aici, în fabrica de bere de epocă, participanţii vor putea descoperi halbe de bere istorice din secolul al XIX-lea – fabricate atât din cupru, cât şi din celebra sticlă de la fabrica din Tomeşti, care şi-a închis activitatea acum 20 de ani, după mai bine de un secol şi jumătate de activitate – o colecţie impresionantă de etichete ale băuturilor alcoolice din istorie, un butoi istoric şi multe alte obiecte de epocă şi din perioada interbelică. Pentru a ilustra dinamica şi caracterul industrial şi muncitor al Fabricului de altădată, în cadrul expoziţiei vor fi expuse şi o serie de machete ale felinarelor şi tramvaielor din cartier, ale firobuzelor, ale trenurilor cu locomotive, dar şi ale unei ancore ce aparţinea unei ambarcaţiuni care circula odinioară pe Bega.

Intervenţii LIVE din cartierul Fabric cu detalii despre punctele emblematice
Tot în cadrul vernisajului virtual, timişorenii sunt invitaţi să descopere expoziţia stradală cu cele 16 panouri informative din cartierul Fabric, alături de experţii de la Muzeul Naţional al Banatului şi ai Facultăţii de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timişoara, care vor avea intervenţii live din faţa Bisericii Millenium şi din Depoul de Tramvaie, de unde vor împărtăşi detalii mai puţin cunoscute despre clădirile şi monumentele din patrimoniul timişorean.

Aplicaţiile web şi mobile – descoperite printr-o masă interactivă şi tablete
Componentele digitale ale proiectului Spotlight Heritage Timişoara vor putea fi descoperite în cadrul expoziţiei printr-o masă interactivă şi mai multe dispozitive mobile, care le vor demonstra timişorenilor cum pot “călători” în atmosfera Timişoarei vechi cu ajutorul aplicaţiilor mobile şi de realitate augmentată, cum pot accesa multiplele poveşti din cartierul Fabric online, pe https://spotlight-timisoara.eu/ şi cum pot contribui cu propriile poveşti la crearea unor straturi multiple de memorii personale şi date din istoria cartierelor, comunităţilor, etniilor şi cartierului cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie. Pentru cei care aleg să participe la eveniment online, componentele digitale – pagina web şi aplicaţiile mobile şi de realitate augmentată vor fi prezentate de către echipa Centrului de e-Learning şi Centrului Multimedia UPT.

Participarea după preferinţe – fizic sau online

Vernisajul expoziţiei dedicate cartierului Fabric oferă multiple opţiuni de participare celor interesaţi. Indiferent de opţiune, participarea este gratuită.

Astfel, timişorenii pot opta să participe la expoziţie fizic – la Mansarda Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, cu menţiunea că numărul maxim al persoanelor aflate în mansardă nu poate să depăşească 50.

Participanţii pot opta să se înregistreze prin Zoom, unde pot interacţiona cu organizatorii prin comentarii. Înregistrarea se face gratuit, completând formularul: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_XKK3HgOIRHGmfUaRA-I55A

De asemenea, evenimentul poate fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/333263774932478 şi pe contul de YouTube a Centrului de e-Learning UPT: https://www.youtube.com/channel/UCfmtHmvUXr1eLE376GJFPGA

* * *

Despre proiectul Spotlight Heritage Timişoara

Spotlight Heritage Timişoara / Patrimoniul sub reflectoare este o iniţiativă culturală digitală a Universităţii Politehnica Timişoara, prin Centrul de eLearning şi Centrul Multimedia, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Banatului, parte a Programului Cultural Timişoara Capitală Europeană a Culturii, fiind cofinanţat de Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş.

“Patrimoniul sub reflectoare” invită populaţia Timişoarei şi vizitatorii într-o lume complexă în care istoria şi poveştile de altădată ale Timişoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale – pagină web şi aplicaţie mobilă cu realitate augmentată – şi al unei expoziţii muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Naţional al Banatului, precum şi în locuri semnificative din cartiere, sub titlul “Timişoara şi alegoria simţurilor”. Poveştile din cadrul Spotlight Heritage Timişoara sunt: Iosefin (AUZUL, 2019), Elisabetin (TACTILUL, 2020), Fabric (VĂZUL, 2021), Poveştile clădirilor istorice din Timişoara, (Rectorat UPT, 2019), ale operelor de artă publice (ArtTM 2018-2022), ale comunităţilor (evrei, 2019), ale inovaţiilor tehnice (2020).

Anul 2021 este dedicat poveştilor din cartierul Fabric, cu punctele emblematice – Podul Decebal, Parcul Regina Maria, Şirul caselor de raport din bulevardul 3 August 1919, Sinagoga Status Quo, Biserica romano-catolică Millenium, Palatul Ştefania şi Piaţa Romanilor, Piaţa Traian, Biserica ortodoxă sârbă, Farmacia Kovacs, Depozitul de tramvaie şi Muzeul Corneliu Mikloşi, Fabrici din Fabric – Faber, Uzina de apă, Biserica ortodoxă română, Biserica greco-catolică, Fabrica de bere, Abatorul – care vor fi readuse la viaţă printr-o pluralitate de destine, multietnice şi multiculturale.

Componentele digitale ale proiectului – aplicaţiile mobile şi site-ul web – conţin date şi informaţii de patrimoniu cultural şi istoric, mapate geografic, fotografii şi filme, cu recunoaşterea clădirilor prin realitate augmentată (cu informaţii şi poze vechi suprapuse), imagini 360 etc.

Articole recente

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Mai multe articole de același fel

Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, prezintă premierea națională a spectacolului „Ciobanul și Domnița”, după un textul unui basm semnat de Regina Maria

Teatrul de Păpuși „Prichindel” se pregătește de o premieră națională, realizată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la încoronarea primilor regi ai României: Regele Ferdinand și Regina Maria. Este vorba de spectacolul „Ciobanul și Domnița”, care are la bază basmul cu același titlu semnat de Regina Maria.