fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEUniversitatea Babeş-Bolyai, prima universitate de cinci stele din România

Universitatea Babeş-Bolyai, prima universitate de cinci stele din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este prima universitate de cinci stele confirmată în România prin auditul internaţional QS STAR al companiei britanice Quacquarelli Symonds (QS), compania care realizează şi clasamentul QS al universităţilor lumii, unul dintre cele mai utilizate clasamente ale universităţilor astăzi, a anunțat joi instituția de învățământ.

Potrivit UBB, nivelul QS***** corespunde unei universităţi globale, de talie mondială – o universitate de cinci stele este de talie mondială în multiple arii academice, bucurându-se de o reputaţie înaltă şi având facilităţi academice avansate şi personal educaţional şi de cercetare recunoscut internaţional („A typical five stars university is generally world class in a broad range of areas, enjoys a high reputation and has cutting edge facilities and internationally renowned research and teaching faculty.”).

„Acest rezultat – care nu este un ranking, ci o evaluare comprehensivă – confirmă, independent de noi, ceea ce spunem de o vreme, şi anume că UBB face parte din categoria universităţilor de tip „world-class” ale lumii, adică universităţi globale, de talie mondială. O astfel de universitate este un actor global, ceea ce înseamnă că aceasta contribuie la ştiinţa şi competitivitatea internaţională, dar şi că utilizează acest lucru pentru a asigura avantaje competitive ţării şi regiunii din care face parte. Este ca şi cum am intra la fotbal în Liga Campionilor! Nu suntem însă naivi şi ştim că între „campioni” nu avem încă performanţele apropiate celor mai buni sau dorite de noi aspiraţional. Aşadar, acum trebuie să ne consolidăm aici situaţia şi să obţinem o poziţie cât mai bună şi cât mai stabilă în următorii ani. Apoi, pe termen mediu şi lung, ţinta va trebui să fie „QS*****Plus”, care arată un nivel de elită aspiraţional”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Auditul internaţional QS STAR analizează comprehensiv o universitate pe opt dimensiuni: Predare, Angajabilitate, Internaţionalizare, Cercetare/Dezvoltare academică, Facilităţi academice/Învăţare non-tradiţională (online), Specializări academice, Artă şi cultură și Inovare.

Potrivit UBB, universităţile evaluate pot alege dacă rezultatul auditului este public sau nu, adesea universităţile cu rezultate încă nesatisfăcătoare pentru angajamentele lor alegând să nu-l prezinte public, ci să-l utilizeze cu rol diagnostic, pentru politici interne de dezvoltare (ex. peste jumătate din universităţile evaluate au avut în prima analiză din 2012 scoruri de 0, 1 sau 2 stele).

Universitatea Babeş-Bolyai este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută în 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 oraşe/21 localităţi şi 13 judeţe). De asemenea, UBB are cel mai complex profil academic din România, având trei linii oficiale de studiu – română/maghiară/germană -, alături de numeroase programe în engleză şi franceză, cu un profil academic comprehensiv – de la arte şi ştiinţe umaniste, la ştiinţe sociale, ale vieţii şi ale naturii, până la matematică, informatică, inginerie/tehnologie – şi cu cea mai complexă ofertă teologică de pe continent. De cinci ani, UBB se află pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. Din 2020, UBB a fost acceptată ca cea mai reprezentativă universitate din sud-estul Europei în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.

Ioana Pop

Articole recente

Egy mai példázat a vakságról

Milyen példázatot mondjak, vagy mihez hasonlítsam a mennyek országát? Hasonlatos a mennyek országa ahhoz, amikor egy vakot vezetnek.

Un nou incunabul din 1492 poate fi văzut la Muzeul Naţional Brukenthal

Proiectul urmăreşte promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecţia Bibliotecii Brukenthal.

Adult însoţit de un copil de 4 ani, blocat pe Piatra Secuiului

Cea mai mare parte din ansamblul Pietrei Secuiului, care are o altitudine de 1.128 de metri, este accesibilă doar căţărătorilor profesionişti

Mircea Geoană, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană, care a ţinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.

Mai multe articole de același fel

Principele Nicolae al României, prezent la prima ceremonie de absolvire de la British International School of Timisoara

British International School of Timisoara, școala privată cu cea mai rapidă dezvoltare din partea de vest a țării, a marcat ieri cel mai important eveniment din scurta sa istorie – prima ceremonie de absolvire. Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României a ținut un discurs inspirațional pentru cei 33 de absolvenți.

Zece profesori și antrenori remarcabili din toată țara, premiați cu Premiul Mentor pentru excelență în educație

Premiul Mentor pentru excelență în educație se acordă anual, începând din 2010, profesorilor și antrenorilor care au descoperit tineri talentați și care au avut un rol important în evoluția profesională a discipolilor pe care i-au îndrumat în carieră.