Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș va găzdui în perioada 23 – 25 iulie ediția anuală și estivală a expoziției MINERALIA.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Tema de anul acesta a expoziției este ”Chihlimbarul”.

Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semi prețioase în curtea interioară a sediul Muzeului din Piața Trandafirilor nr. 11.

Intrarea este liberă, între orele 10.00 – 18.00.

Coordonatorii expoziției MINERALIA sunt Andrei Gorduza, inginer geolog, și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.

“Chihlimbarul, numit și „ambră”, este o substanță de origine organică, răsină fosilă, de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace. Cea mai importantă regiune unde se găseste chihlimbar este țărmul Mării Baltice, fiind extras ȋn Polonia, Estonia, Letonia sau Lituania. Ȋn România, singurul loc unde a fost găsit chihlimbar este ȋn judeţul Buzău, comuna Colţi. A fost numit și “rumanit” datorită culorii sale mai roşiatice. Unele incluziuni îi pot conferi culoare albăstruie sau verzuie, așa cum este chihlimbarul din Republica Dominicană. Aceste pietre sunt exemplare rare și foarte scumpe.

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 200 milioane de ani. Provine din rășina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineral.  Chihlimbarul este o substanță organică amorfă cu formula chimică C10H16O. Duritate mică (1 – 2,5 din 10 pe scara Mohs), solubilă în alcool, eter și benzină.

Una dintre operele de artă cele mai valoroase din istorie realizate din această piatră prețioasă este „Salonul de chihlimbar”, din Palatul Ecaterina de langa Sankt Petersburg. Decorațiunile de chihlimbar au fost făcute cadou în anul 1716 de regele Prusiei țarului Rusiei, Petru cel Mare”, explică reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania