fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTExpoziţia MINERALIA revine la Târgu-Mureş. Tema din acest an – Chihlimbarul

Expoziţia MINERALIA revine la Târgu-Mureş. Tema din acest an – Chihlimbarul

Publicat în

spot_img
spot_img

Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș va găzdui în perioada 23 – 25 iulie ediția anuală și estivală a expoziției MINERALIA.

Tema de anul acesta a expoziției este ”Chihlimbarul”.

Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semi prețioase în curtea interioară a sediul Muzeului din Piața Trandafirilor nr. 11.

Intrarea este liberă, între orele 10.00 – 18.00.

Coordonatorii expoziției MINERALIA sunt Andrei Gorduza, inginer geolog, și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.

“Chihlimbarul, numit și „ambră”, este o substanță de origine organică, răsină fosilă, de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace. Cea mai importantă regiune unde se găseste chihlimbar este țărmul Mării Baltice, fiind extras ȋn Polonia, Estonia, Letonia sau Lituania. Ȋn România, singurul loc unde a fost găsit chihlimbar este ȋn judeţul Buzău, comuna Colţi. A fost numit și “rumanit” datorită culorii sale mai roşiatice. Unele incluziuni îi pot conferi culoare albăstruie sau verzuie, așa cum este chihlimbarul din Republica Dominicană. Aceste pietre sunt exemplare rare și foarte scumpe.

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 200 milioane de ani. Provine din rășina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineral.  Chihlimbarul este o substanță organică amorfă cu formula chimică C10H16O. Duritate mică (1 – 2,5 din 10 pe scara Mohs), solubilă în alcool, eter și benzină.

Una dintre operele de artă cele mai valoroase din istorie realizate din această piatră prețioasă este „Salonul de chihlimbar”, din Palatul Ecaterina de langa Sankt Petersburg. Decorațiunile de chihlimbar au fost făcute cadou în anul 1716 de regele Prusiei țarului Rusiei, Petru cel Mare”, explică reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

Ioana Pop

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.