Cei doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism au fost eliberaţi şi au părăsit închisoarea luni după-amiază, după ce Tribunalul Braşov a aprobat, printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a acestora, a transmis deputatul József Kulcsár-Terza de la Partidul Civic Maghiar (PCM), către agenţia ungară de presă MTI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Deputatul a mai declarat pentru MTI că atât István Beke, cât şi Zoltán Szőcs au fost aşteptaţi în faţa închisorii de către
familiile lor. În perioada care a trecut, József Kulcsár-Terza a ocupat rolul unui intermediar între cei doi bărbaţi din Târgu
Secuiesc şi opinia publică, după ce în timpul detenţiei i-a vizitat pe aceştia de aproximativ patruzeci de ori.

Luni după-amiază, pe portalul instanţelor de judecată din România a apărut doar minuta sentinţei care îl priveşte pe Zoltán Szőcs. Potrivit acesteia judecătorii au considerat că apelul Parchetului împotriva sentinţei din primă instanţă, care a dispus eliberarea, este nefondat.

Cei doi maghiari au putut solicita eliberarea condiţionată începând din mai 2020. De atunci, au înaintat patru astfel de cereri, iar în urma conduitei exemplare de care au dat dovadă, comisia competentă din cadrul închisorii a propus de fiecare dată eliberarea. Cu toate acestea, în cazul lui István Beke, până acum instanţele au respins cererile. Judecătoria Braşov a dispus de două ori eliberarea lui Zoltán Szőcs, însă după recursul parchetului, Tribunalul Braşov şi-a schimbat sentinţa.

Pedeapsa aplicată celor doi tineri secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism expiră în februarie 2022.

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szőcs, doi activişti din Transilvania ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate
(HVIM), au fost condamnaţi, de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism. Condamnarea lor a provocat indignare în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât în calitate de primă instanţă, Curtea de Apel din Bucureşti a constatat că cea mai mare parte din rechizitoriul redactat de către DIICOT este nefondată, astfel că le-a aplicat acestora doar 11, respectiv 10 luni de închisoare – perioade pe care cei doi le-au petrecut, deja, în arest preventiv.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost prezentaţi în faţa instanţei după ce DIICOT concluzionat, în baza convorbirilor telefonice interceptate purtate de aceştia şi a unor petarde descoperite în locuinţa celui dintâi, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

Încă din primul moment, opinia publică maghiară din România a considerat că cei doi sunt victimele unui proces politic înscenat. După arestarea lor, la Târgu Secuiesc au avut loc proteste care au durat săptămâni întregi. În urma condamnării lor definitive, aceştia au apelat de mai multe ori la căi extraordinare de atac, însă toate cererile lor au fost respinse de către instanţele din România.

Sursa: MTI

FOTO: Pagina de Facebook a senatorului Ödön László Fejér

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.