23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEInstanţa a decis eliberarea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism

Instanţa a decis eliberarea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism

Publicat în

spot_img
spot_img

Cei doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism au fost eliberaţi şi au părăsit închisoarea luni după-amiază, după ce Tribunalul Braşov a aprobat, printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a acestora, a transmis deputatul József Kulcsár-Terza de la Partidul Civic Maghiar (PCM), către agenţia ungară de presă MTI.

Deputatul a mai declarat pentru MTI că atât István Beke, cât şi Zoltán Szőcs au fost aşteptaţi în faţa închisorii de către
familiile lor. În perioada care a trecut, József Kulcsár-Terza a ocupat rolul unui intermediar între cei doi bărbaţi din Târgu
Secuiesc şi opinia publică, după ce în timpul detenţiei i-a vizitat pe aceştia de aproximativ patruzeci de ori.

Luni după-amiază, pe portalul instanţelor de judecată din România a apărut doar minuta sentinţei care îl priveşte pe Zoltán Szőcs. Potrivit acesteia judecătorii au considerat că apelul Parchetului împotriva sentinţei din primă instanţă, care a dispus eliberarea, este nefondat.

Cei doi maghiari au putut solicita eliberarea condiţionată începând din mai 2020. De atunci, au înaintat patru astfel de cereri, iar în urma conduitei exemplare de care au dat dovadă, comisia competentă din cadrul închisorii a propus de fiecare dată eliberarea. Cu toate acestea, în cazul lui István Beke, până acum instanţele au respins cererile. Judecătoria Braşov a dispus de două ori eliberarea lui Zoltán Szőcs, însă după recursul parchetului, Tribunalul Braşov şi-a schimbat sentinţa.

Pedeapsa aplicată celor doi tineri secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism expiră în februarie 2022.

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szőcs, doi activişti din Transilvania ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate
(HVIM), au fost condamnaţi, de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism. Condamnarea lor a provocat indignare în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât în calitate de primă instanţă, Curtea de Apel din Bucureşti a constatat că cea mai mare parte din rechizitoriul redactat de către DIICOT este nefondată, astfel că le-a aplicat acestora doar 11, respectiv 10 luni de închisoare – perioade pe care cei doi le-au petrecut, deja, în arest preventiv.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost prezentaţi în faţa instanţei după ce DIICOT concluzionat, în baza convorbirilor telefonice interceptate purtate de aceştia şi a unor petarde descoperite în locuinţa celui dintâi, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

Încă din primul moment, opinia publică maghiară din România a considerat că cei doi sunt victimele unui proces politic înscenat. După arestarea lor, la Târgu Secuiesc au avut loc proteste care au durat săptămâni întregi. În urma condamnării lor definitive, aceştia au apelat de mai multe ori la căi extraordinare de atac, însă toate cererile lor au fost respinse de către instanţele din România.

Sursa: MTI

FOTO: Pagina de Facebook a senatorului Ödön László Fejér

Articole recente

Expoziții, conferințe și dezbateri sub umbrela creativității la Festivalul ZAIN din Cluj-Napoca

În 2022, ZAIN este despre viitorul muncii și cum va arăta el.

Sibiu a fost, timp de două zile, capitala IT-ului românesc, cu ocazia Sibiu Innovation Days

Sibiu Innovation Days este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică.

Astra Film Festival 2022, teleportare în viitor cu filme imersive și proiecții Full DOM la Sibiu

Cea de-a XXIX -a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu, Astra Film Festival, se va desfășura  anul acesta între 9 și 16 octombrie.

Primăria Timișoara pregăteşte cea mai mare investiţie realizată până acum în termoficarea centralizată din oraş

Consiliul Local a adoptat, vineri, proiectul prin care cofinanţarea din bugetul local destinată acestei achiziţii este estimată la 1 milion de lei.

Mai multe articole de același fel

Medicul Marian Gaşpar de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, reţinut pentru luare de mită în formă continuată

După mai multe ore de audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, medicul Marian Gaşpar, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, care a fost prins în flagrant, luni, în timp ce primea mită de la un pacient, a fost reţinut.