Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) vernisează, miercuri seara, expoziţia “Symbiosis”, care va fi deschisă în perioada 21 iulie – 31 octombrie, într-un prim proiect de colaborare cu artistul Dan Voinea, aflat în portofoliul Slag Gallery New York şi Galerie RX Paris.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

După 10 ani de absenţă din ţară, Dan Voinea iese pentru prima oară la rampă cu lucrări recente din solo show – o parte din ele fiind extensie a expoziţiilor începutului de an din Paris şi New York – dar şi cu o selecţie din perioada atelierului din Berlin, anunţă un comunicat al MNArT.

Este un proiect inedit în muzeele noastre, care pune în dialog arta contemporană cu cea modernă şi aduce în spaţiul muzeal lucrări care invocă mutaţiile produse în conştiinţa şi natura umană în ultimele decenii.

“Tema care caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilităţi dinamice ale expresivităţii umane. Chipuri reale şi posibile, animale totemice, faţete anticlasice ale portretului capătă contur într-o atmosferă onirică, în care fundalul simplu şi intens conţine date selective ale unui spaţiu cu potenţial de peisaj. Autorul păstrează şi perpetuează în toate seriile picturale misterul ce caracterizează gustul pentru ceva ce nu este încă desăvârşit, nici creat, dar este pe cale să se contureze. (…) Această deschidere generoasă către capacitatea modelatoare a fiinţei creează conexiuni şi proiecţii posibile, în care scenariul auto-restaurării sau cel al auto-distrugerii devin faţete ale realităţii iminente. (…) Interesul lui Voinea pentru procesualitate este conţinut în caracterul dinamic al imaginilor create, în care întâlnim o pluriperspectivare de ordin conceptual şi fizic. Pictura lui Dan Voinea este atemporală, gravă, liberă şi experimentală”, afirmă curatoarea expoziţiei, Andreea Foanene.

Titlul “Symbiosis. Dan Voinea meeting the masters” este o aluzie la ideea de convieţuire şi de schimb reciproc avantajos de informaţii, suflu, energii. În relaţiile simbiotice, în lipsa unuia dintre organisme, existenţa celuilalt, în unele cazuri, nu mai este posibilă, transmit organizatorii evenimentului.

Dan Voinea (născut în 1970) este un artist român, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (1996), trăieşte şi lucrează în Craiova şi Bucureşti, iar în ultimii 10 ani a expus exclusiv în afara ţării. Este reprezentat de Slag Gallery NY şi Galerie RX Paris. Are lucrări în colecţii publice şi private în România, SUA, Germania, Franţa, Elveţia, Olanda, Austria, Spania, Singapore. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.