fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăECOLOGIEGuvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, metodele de intervenţie imediată pentru...

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, metodele de intervenţie imediată pentru urs

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat miercuri premierul Florin Cîţu. El a adăugat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi am putea avea implementată această strategie în cel mult un an. „Scopul acestei OUG este salvarea vieţii oamenilor şi salvarea bunurilor create de om”, a afirmat secretatul de stat în Ministerul Mediului Robert Szep.

Tot în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. În şedinţa de Guvern am transmis, în afară de această OUG, nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de controlare a populaţiei de urşi, pe termen lung, şi înţeleg că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Robert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, a arătat că prin această ordonanţă se stabileşte „o procedură de intervenţie imediată în cazul în care în intravilanul localităţilor, în zonele locuite, există un pericol iminent la adresa siguranţei (…) persoanelor”.

El a menţionat că ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu a putut fi prezent întrucât participă la reuniunea informală a miniştrilor de resort din UE, dar joi va organiza o conferinţă de presă pentru a vorbi despre această OUG.

„Scopul acestei OUG este salvarea vieţii oamenilor şi salvarea bunurilor create de om (…) În proiectul de OUG am definit ce înseamnă intervenţie imediată, am definit ce înseamnă intervenţie prin alungare, am definit ce înseamnă intervenţie prin tranchilizare şi relocare, respectiv ce înseamnă extragere prin împuşcare sau prin eutanasiere”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, intervenţia este diferită în funcţie de gradul de risc.

„În cazul în care riscul este redus, adică animalul a fost observat ocazional în jurul localităţilor sau intră în intravilan, sau se retrage la observarea oamenilor, se poate interveni prin îndepărtare prin alungare, cu diferite mijloace. În cazul riscului mediu, definit în prezenta OUG, se poate interveni prin îndepărtare prin tranchilizarea sau relocare. La acest risc se încadrează situaţiile în care animalul nu se retrage la observarea oamenilor, lansează un atac fals atunci când este surprins, a fost observat în repetate rânduri în intravilan, nu este oprit de măsurile de protecţie existente, de exemplu gardul electric, sau se hrăneşte cu resturi în prezenţa oamenilor”, a afirmat Szep.

O a treia situaţie este cea de risc mare şi atunci este posibilă intervenţia prin eutanasiere sau chiar împuşcare.

„Acestea sunt situaţii extreme, pentru că vom încerca ca primele două metode să fie cele care, în cele mai multe cazuri, să le punem în operă. Aici sunt încadrate următoarele situaţii: dacă animalul este prins într-o capcană neautorizată şi prezină răni incompatibile cu viaţa, lansează un atac real asupra populaţiei, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanţelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită sau atacă animalele domestice în intravilan”, a enumerat Robert Szep.

El a adăugat că la Ministerul Mediului este câştigat un proiect de 10 milioane de euro prin care va fi evaluată populaţia de urşi prin metode genetice, respectiv se va crea un sanctuar al urşilor, pe 60 de hectare, unde să fie relocate exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habituate.

Secretarul de stat a prezentat şi componenţa echipei de intervenţie, în care trebuie să se regăsească şi ersonalul tehnic de specialitate, adică exclusiv personalul angajat al gestionarului, adică paznicii de vânătoare, „în niciun caz membrii asociaţiei sau membri invitaţi sau altcineva”. 

Detalii au fost oferite şi într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Conform acestuia, actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea  atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos)  asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

„Scopul principal al Ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice”, se arată în comunicat.

Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionareaintervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

Echipa de intervenţie este formată din:

– primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situaţii de urgenţă conform art. 12 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă;

– personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs;

– personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanenţă cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul;

– medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenţie este primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii:

– dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;

– dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;

– dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;

– în cazul în care exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă;

– dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată şi nu sunt identificate alte soluţii;

– dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.

Conform sursei citate, în vederea punerii în aplicare a acestor prevederi şi pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea şi relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împuşcare a exemplarelor de urs, unităţile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare şi medicii veterinari, cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Modelele de contracte de prestări servicii se stabilesc prin ordin al ministrului Mediului, apelor şi pădurilor, care se emite în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Costurile privind intervenţia se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenţia în baza contractului de prestări servicii de permanenţă încheiat cu Gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică şi se decontează de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi în baza documentelor justificative depuse de unităţile administrativ – teritoriale la Gărzile forestiere.

Adrian Meitner

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Unsprezece situri de importanţă comunitară, desemnate arii speciale de conservare

Unsprezece situri de importanţă comunitară, între care Cheile Lăpuşului, Comana, Munţii Ciucului şi Castanii comestibili de la Buia, judeţul Sibiu, au fost desemnate arii speciale de conservare, anunţă Ministerul Mediului.

Peste 1000 tineri din Regiunea Centru au alergat la ediția a IX-a a Crosului Europei

Peste 1000 de elevi și cadre didactice din 12 școli, alături de alți cetățeni din Regiunea Centru, au alergat la ediția a IX-a a Crosului Europei, preluând mesajul transmis din partea Uniunii Europene, de a se implica în acțiuni de protejare a mediului înconjurător.

La Cluj a fost lansat Hub-ul naţional M100, dedicat neutralităţii climatice

Hub-ul naţional M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii "100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030" de a facilita accesul la surse de finanţare din fonduri europene, destinate acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice şi de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale