15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BISTRIȚA NĂSĂUDISU Bistrița-Năsăud, exerciţiu de amploare cu aplicarea Planurilor Roşu şi Alb la...

ISU Bistrița-Năsăud, exerciţiu de amploare cu aplicarea Planurilor Roşu şi Alb la nivelul judeţului

Publicat în

spot_img
spot_img

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a organizat, cu participarea UPU – SMURD Bistriţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Livezile, sub coordonarea Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud un exerciţiu tactic de amploare pe raza localităţii Livezile, care a angrenat toate structurile operative din instituţiile mai sus menţionate.

Exerciţiul a presupus abordarea a trei scenarii dintr-un accident rutier deosebit de grav, în urma căruia au rezultat 23 de victime (1 – cod negru, 1 – cod galben, 9 – cod roşu, respectiv 12 – cod verde). În mod automat, s-a impus aplicarea Planului Roşu – referitor la desfăşurarea de forţe şi mijloace necesare gestionării situaţiei din teren, respectiv Planului Alb la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă, pentru organizarea unităţii sanitare în vederea primirii unui număr mare de victime rezultate în urma scenariilor prevăzute în exerciţiu.

Rolul celor 23 de “victime” a fost jucat de voluntarii Programului “Salvator din Pasiune”, care au fost instruiţi în aşa fel încât evenimentul să fie cât mai aproape de o situaţie reală: panică, haos, informaţii eronate, leziuni ascunse, reacţii neobişnuite pe fondul stresului accentuat etc.

Fluxurile informaţionale şi decizionale sunt extrem de importante într-o situaţie de urgenţă amploare, iar cooperarea între structurile operative, pe sectoare de competenţă este vitală. Timpul de reacţie şi abordarea tactică au fost urmărite, atât în zona de competenţă a pompierilor (descarcerare şi prim ajutor calificat), precum şi în asigurarea actului medical prespitalicesc – triaj preliminar/triaj, prim ajutor – în Punctul Medical Avansat (cort de campanie amplasat la locul accidentului) cât şi în ceea ce priveşte evacuarea victimelor către spital/spitale, în funcţie de leziunile suferite de acestea.

Peste 75 de pompieri militari, pompieri voluntari, medici specialişti în medicină de urgenţă şi asistenţi medicali, evaluatori, poliţişti şi jandarmi cu peste 25 de mijloace tehnice specifice fiecărei instituţii au fost direcţionate gradual la locul exerciţiului.
Pe timpul exerciţiului, au fost identificate aspecte care trebuie îmbunătăţite pentru perfecţionarea intervenţiilor în situaţii reale. Asigurăm opinia publică de necesitatea şi oportunitatea desfăşurării exerciţiilor din această categorie. Pregătirea continuă a personalului propriu este una din priorităţile unităţii noastre, în scopul creşterii calităţii serviciilor oferite cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud.

Articole recente

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Mai multe articole de același fel