Laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” din Timișoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Potrivit unității medicale, aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurtă de timp, între 14 – 30 de etiologii. Practic, aparatul stabilește cauza infecției unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Printre virusurile ce pot fi identificate se numără SARS-COV-2, diverse forme ale virusului corona, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar și adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.

Timpul de obținere a rezultatului este foarte redus, între 45 – 75 de minute, în funcție de categoria de infecții avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite și encefalite.

“Principiul de funcționare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecție calitativă și semi-cantitativă. Aparatul servește conceptului modern de testare și analiză simultană, multiplex a numeroase ținte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanța aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obținere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acuratețe, o sensibilitate de peste 95%”, a declarat dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie la Spitalul “Victor Babeș”.

Potrovit specialiștilor spitalului, avantajul principal al aparatului este legat de timpul foarte scurt de identificare, print-un test sensibil de biologie moleculară tip PCR, a agentului patogen, dar și a genelor de rezistență antimicrobiană, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice și folosirea țintită a acestora având drept consecință grăbirea vindecării pacientului. Diagnosticarea, tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezumă doar la acest tip de test, ci se coroborează cu alte date în contextul clinic.

(SURSA FOTO: Spitalul Victor Babeș” Timișoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania