Tratamentul endodontic sau de canal este necesar atunci când pulpa unui dinte este infectată sau inflamată. Cazurile complexe sunt preluate de specialiștii în endodonție care sunt în măsură să afle cauzele durerilor orale sau faciale.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Tratamentul endodontic sau de canal este necesar atunci când pulpa unui dinte este infectată sau inflamată.

Cazurile complexe sunt preluate de specialiștii în endodonție care sunt în măsură să afle cauzele durerilor orale sau faciale.

Endodonția este o specialitate a chirurgiei dentare, endodontul fiind cel care tratează bolile din interiorul dintelui. Termenul de endodonție vine de la „endo” care în limba grecă semnifică interior și de la „dontie”  care semnifică dinte.

Numeroși sunt pacienții care, din păcate, amână investigațiile medicale – care ar putea duce la o diagnosticare rapidă și la prevenirea dezvoltării infecției – ajungând la urgențe stomatologice. Astfel, dacă te confrunți și tu cu astfel de probleme, alege urgențe stomatologice cluj, nu aștepta ca problema să treacă de la sine.

Endodonția constă în diagnosticarea, prevenirea și tratarea afecțiunilor pulpei dentare și osului alveolar. Are drept scop transformarea unui dinte patologic într-un dinte sănătos, fără simptome. Tratamentul endodontic are drept scop păstrarea dinților naturali și evitarea implantelor și protezelor.

Când este necesar să apelăm la servicii de endodonție?

Chirurgul stomatolog este cel care va îndruma pacientul spre un specialist în endodonție atunci când estimează că tratamentul unui dinte (sau mai multor dinți) este mult prea complex sau atunci când nu dispune de un platou tehnic adaptat. Nu neglija simptomele următoare:

  • Apariția unor pete la nivelul unuia sau mai multor dinți;
  • Durere accentuată dacă este pusă presiune la nivelul unui dinte;
  • Eliminare de abces prin fistule gingivale;
  • Durere care survine atunci când expunem un dinte la rece sau la cald;

Un tratament endodontic este necesar atunci când pulpa dintelui este inflamată sau infectată (din cauza unei carii profunde, unor tratamente dentare repetate asupra dintelui sau din cauza ruperii unui dinte). Dacă inflamația sau infecția nu este tratată poate provoca durere sau poate să ducă la un abces.

Ce face medicul specialist endodont?

Medicul specialist endodont tratează infecțiile și inflamațiile sistemului canalar intern al dintelui. Începe prin a efectua un examen clinic și radiologic al dintelui care necesită tratament. Înlătură apoi pulpa infectată sau inflamată, curăță cu grijă interiorul dintelui după care obturează și sigilează acest spațiu. Una sau două vizite la medicul specialist sunt necesare pentru tratament.

După acest tratament endodontic se poate aplica o coroană sau se poate face o altă restaurare a dintelui pentru a-l proteja și pentru a-i reda funcția normală. Medicul specialist endodont este în egală măsură format pentru a determina cauzele durerilor orale și faciale, mai dificil de diagnosticat.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania