Ceramica preistorică – ateliere interactive de arheologie experimentală, la Muzeul ASTRA

Data:

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 5 – 8 august două ateliere interactive de arheologie experimentală de modelare a lutului.

Activitățile fac parte din programul Animă ASTRA, iar în cadrul acestora vor fi realizate replici ale vaselor și figurinelor preistorice aparținând culturilor Vădastra, Cucuteni și Gumelnița. Atelierele vor fi susținute de meșterii olari Lucian Truță, Nicoleta și Ion Mitroi, iar legătura simbolurilor reprezentate pe ceramica preistorică și evoluția acestora în decorarea ceramicii tradiționale va fi relatată vizitatorilor de muzeograful Adrian Scheianu.

,,Ceramica preistorică de pe teritoriul României de astăzi are o importantă semnificație istorică și o la fel de importantă valoare documentară. De multe ori diverse obiecte ceramice sunt singurele mărturii ale celor din vechime ajunse la noi. Putem spune că elementul ceramic reprezintă o continuitate și o constantă a meșterilor olari din cele mai vechi timpuri până astăzi. În aceste zile, la Muzeul ASTRA vom reliefa practic acest aspect al  importanței artei ceramic pe teritoriul țării noastre”, a declarat muzeograful Adrian Scheianu.

Tot în cadrul programului Animă ASTRA vor mai avea loc și ateliere de țesut (6-8 august, între orele 10,00-18,00) și de pielărit (6 august, orele 10,00-18,00), la gospodăria Călinești-Berbești, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Lucian Truță, meșter olar

Ceramistul și istoricul Lucian Truță aduce la viață ceramica acelor vremuri, găsind în ceramica specifică civilizației Vădastra expresia desăvârșită a artei neolitice. Acesta va fi protagonistul unui atelier interactiv în care va modela și decora ceramică în stil arhaic. Atelierul se va desfășura în zilele 6, 7, 8 august, între orele 10,00 – 18,00 în zona Etno Tehno Parc.

Nicoleta și Ion Mitroi, o familie cu tradiție în olărit

Ceramica arhaică ridicată la mână, specifică epocii Neoliticului de pe teritoriul prezent al României, este una dintre cele mai interesante ceramici europene, reprezentând o veritabilă bogăție națională.  Astăzi, ceramiștii Nicoleta și Ion Mitroi sunt printre puținii care își propun și reușesc să revitalizeze arta ceramică a unor civilizații precum Cucuteni și Gumelnița, civilizații a căror produse ceramice realizate de meșteri olari în urmă cu milenii, fascinează iubitorii de frumos din contemporaneitate. Cei doi așteaptă pe cei curioși de a afla mai multe la atelierul interactiv organizat în cadrul gospodăriei de olar din Săcel (jud. Maramureș), din 5 august până în 8 august, între orele 10,00-18,00.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

CJ Sibiu anunţă modernizarea Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi “Tavi Bucur”

Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu a anunţat joi, că va moderniza Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi "Tavi Bucur", situat în oraşul Cisnădie, cu sprijinul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A, care acordă pentru aceasta o sponsorizare de aproape 5,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Hoț prins după ce a furat bunuri de 2.500 lei dintr-o casă aflată în construcție din Sibiu

Un bărbat în vârstă de 49 de ani, domiciliat în județul Vâlcea, a fost reținut luni de către polițiștii Biroului Investigații Criminale Sibiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. Omul a intrat într-o casă aflată în construcție din Sibiu și a sustras bunuri de 2.500 lei.