Moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu, depuse în Catedrala “Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de sărbătoarea hramului bisericii

Moaştele episcopului Iuliu Hossu vor fi depuse duminică, 8 august, la Catedrala “Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, cu ocazia serbării hramului lăcaşului de cult.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“La încheierea Sfintei Liturghii Arhierești pe care o va celebra cu ocazia serbării de hram, duminică 8 august 2021, de la ora 10.30, în Catedrala “Schimbarea la Față”, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va binecuvânta relicvariul și va depune moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu în Catedrala “Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca). Relicvariul din Catedrala “Schimbarea la Față” a fost pregătit în decembrie 2020, în timpul episcopatului Preasfinției Sale Florentin, Ierarhul de vie amintire al Eparhiei de Cluj-Gherla. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, momentul depunerii sfintelor moaște a fost amânat. Acum, la sărbătoarea hramului Catedralei episcopale, credincioșii sunt invitați să participe la momentul de binecuvântare și depunere a moaștelor Fericitului Iuliu Hossu în Catedrală”, potrivit Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Fostul episcop de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin, a realizat deshumarea (la Cimitirul Bellu din București), și, la 8 martie 2019, a însoțit întoarcerea unei părți a osemintelor Cardinalului Iuliu Hossu la sediul eparhial din Cluj, conform dorinței sale. În mod providențial, după doar trei luni, a avut loc evenimentul istoric, din 2 iunie 2019, a vizitei Sfântului Părinte Francisc la Blaj, pe Câmpia Libertății, unde Suveranul Pontif a celebrat Sfânta Liturghie și Ceremonia beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri pentru credință, între care se află și Episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu. După beatificare, moaștele Fericitului Iuliu Hossu au fost depuse în sfintele altare la sfințirea bisericilor, atât pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, cât și în afară, de asemenea, au fost purtate, cu venerație, în vizitele pastorale și la pelerinajele eparhiale, atât de către Preasfinția Sa Florentin, cât și de către Preasfinția Sa Claudiu, ierarhul care, în 24 aprilie 2021, a fost înscăunat pe tronul episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla.

“Odată cu depunerea sfintelor moaște în relicvariul binecuvântat, Fericitul Iuliu Hossu, Arhiereu de Gherla și de Cluj-Gherla (1917-1970), primul Cardinal al românilor, vestitorul Marii Uniri de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918 și Episcop martir pentru credință, va “locui” definitiv în Catedrala în care a predicat, în care s-a rugat și a celebrat Sfinte Liturghii, în anii de înflorire a Eparhiei de Cluj-Gherla (1930-1948). Aici va putea de acum să fie “întâlnit” și îl va asculta pe fiecare pelerin al acestei vieți și va mijloci la Tronul Tatălui ceresc pentru fiecare om care se va opri la relicvariul binecuvântat pentru un moment de venerare și rugăciune”, au transmis reprezentanții Episcopiei de Cluj-Gherla.

Găsiți biografia Episcopului Iuliu Hossu AICI.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania