În timpul crizei migraţiei din 2015, Ungaria a ales singura decizie logică atunci când a spus nu imigraţiei – spre deosebire de ţările din Europa de Vest, a spus prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în cadrul interviului acordat joi seara televiziunii locale conservatoare Fox News.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În declaraţia dată moderatorului televiziunii americane, Tucker Carlson, care s-a aflat la Budapesta, prim-ministrul maghiar a spus: “dacă cineva trece frontiera ţării fără permisiunea statului maghiar, noi trebuie să ne apărăm şi să îi spunem stop. Acest lucru este periculos, iar noi trebuie să ne protejăm propriul popor – de toate pericolele posibile”. Viktor Orbán a adăugat că Ungaria are tot dreptul să decidă astfel, pentru că “aceasta este ţara noastră, poporul nostru, istoria noastră, limba noastră”. Nu există niciun drept fundamental al omului care să stipuleze ca oricine să poată intra în ţară, a adăugat premierul ungar.

Şeful guvernului de la Budapesta a vorbit despre faptul că în timpul crizei migraţiei, mai multe ţări europene au decis să deschidă un nou capitol în propria istorie, un capitol numit “o nouă societate”. Această nouă societate este una “post-creştină şi post-naţională”, în care există un melanj între diferitele comunităţi, şi nu se poate şti care vor fi consecinţele, a adăugat premierul.

“Eu cred că acesta este un lucru extrem de periculos şi că fiecare naţiune are dreptul să îşi asume sau nu acest pericol. Noi, maghiarii, am decis să nu riscăm ca în societatea noastră să aibă loc un astfel de melanj”, a spus politicianul ungar.

Ungaria este atacată din cauza acestei decizii şi tot acesta este şi motivul pentru care sunt exprimate opinii negative la
adresa Ungariei. “În Uniunea Europeană suntem trataţi drept oaia neagră”, a remarcat Orbán.

“Diplomaţia impune oamenilor să aibă o atitudine moderată, însă aceasta a fost decizia lor. Şi-au asumat riscul şi au obţinut ceea ce meritau”, a spus Orbán, întrebat care au fost consecinţele primirii în Germania a migranţilor. Premierul a subliniat că insistă ca maghiarii să poată decide singuri cu privire la subiectul migraţiei.

Potrivit lui Viktor Orbán, liberalii au o problemă cu succesul statelor din Europa Centrală. “Construim o societate de succes – din punct de vedere economic, politic, cultural şi chiar şi demografic”, a punctat. Premierul a adăugat că statele din Europa Centrală au obţinut succesul într-un mod complet diferit faţă de
cel la care se aşteptau ţările occidentale. “Liberalii occidentali nu pot accepta faptul că există o alternativă
naţional-conservatoare, mult mai de succes în viaţa de zi cu zi decât lumea liberală de a privi lumea. Acesta este motivul pentru care suntem criticaţi”, a spus prim-ministrul ungar.

În ceea ce priveşte faptul că preşedintele american Joe Biden l-a numit “un ticălos totalitar” în cadrul unui interviu acordat canalului de televiziune american ABC News, Viktor Orbán a spus că “aceasta este o insultă la adresa tuturor maghiarilor, dar pentru că este vorba despre preşedintele Statelor Unite, trebuie să fim foarte modeşti şi respectuoşi”.

Premierul a adăugat că nu se doreşte distrugerea relaţiilor bilaterale dintre Statele Unite şi Ungaria, care “practic sunt
foarte bune”. “Totul este în regulă, cu excepţia politicii. Probleme există numai când la Washington se află la guvernare liberalii. Trebuie să gestionăm cumva acest lucru, întrucât considerăm că relaţiile bune dintre SUA şi Ungaria reprezintă ceva foarte valoros, chiar dacă astăzi, americanii nu văd asta la fel ca înainte”, a explicat Orbán.

În ceea ce priveşte faptul că la alegerile care vor avea loc în Ungaria, în primăvară, stânga din SUA sprijină coaliţia partidelor de opoziţie, premierul a spus că în urmă cu câţiva ani, nu s-ar fi gândit că “fostele forţe politice comuniste şi dreapta antisemită ar putea forma o coaliţie şi va putea candida împreună la alegeri”.
Viktor Orbán a spus că a fost surprins de “cât de uşor a îmbrăţişat” comunitatea internaţională toate aceste lucruri. Cel mai surprinzător a fost comportamentul Statelor Unite ale Americii, lucru care reprezintă “o experienţă complet nouă”, a spus premierul ungar.

În ceea ce priveşte aliaţii Ungariei în politică externă, şeful guvernului de la Budapesta a spus că pentru el reprezintă “o provocare serioasă” să gestioneze situaţia în care Donald Trump nu mai este preşedintele Statelor Unite ale Americii şi la conducerea guvernului israelian nu se mai află Benjamin Netanyahu.

“Gândirea creştin-conservatoare maghiară, respectiv cea iudeo-creştină democratică au pierdut doi dintre principalii susţinători internaţionali. La putere au ajuns forţe opuse, ceea ce creează un mediu cu totul nou”, a punctat Viktor Orbán.

Omul de televiziune american Tucker Carlson petrece mai multe zile în Ungaria. El va participa, printre altele, la
festivalul de descoperire de tinere talente “MCC Feszt – Hangot adunk”, organizate de fundaţia Mathias Corvinus Collegium (MCC), în cadrul căreia va susţine şi prezentare care va avea loc la Esztergom, la data de 7 august. În plus, în timpul şederii realizează un film documentar despre Ungaria şi efectuează transmisiuni live zilnice pentru canalul american de televiziune Fox News, din Budapesta.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania