Adminsitrația municipiului Timișoara este ținta unui nou scandal, după ce a aprobat finanțarea evenimentului PrideTM, dedicat comunităţii LGBTI+, în detrimentul finanțării unor festivaluri de renume ale orașului cum sunt Timfloralis sau Festivalul Inimilor.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Finanțarea prin programul cultural al Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara a Asociaţiei Identity.Education pentru evenimentul PrideTM dedicat comunităţii LGBTI+ din Timişoara a fost punctul de pornire al unui nou scandal în care administrația Dominic Fritz este implicată.

Ceea ce i se reproșează primarului este că susține prin programul cultural al Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara un festival dedicat comunității LGBT, dar nu găsește bani pentru organizarea evenimentelor consacrate precum Timfloralis sau Festivalul Inimilor.

Un alt critic al acestui festival este consilierul local al PNL, Ştefan Sandu, unul dintre iniţiatorii Festivalului Timfloralis care anul acesta nu a mai avut loc din lipsa finanţării.

”Atât de previzibili… Dar chiar aşa, de la început??? Cu asta începem? Ce-i lipsea oraşului nostru? Unde se duc în primul rând banii pentru cultură strânşi din impozitele şi taxele timişorenilor? Ceva în interesul marii majorităţi a cetăţenilor, pe când?”, a scris pe Facebook, consilierul local PNL, Ştefan Sandu.

Și PSD prin vocea consilierului local Radu Țoancă, spune că acest proiect a fost ținut la sertar și că a fost inclus printre proiectele de pe agenda culturala doar în momentul votului din plenul Consiliului Local.

”Asta da prioritate absolută pentru administrația locală! Timișoara este sufocată de gunoaie, de scandaluri politice și administrative, orasul este blocat și pe zi ce trece mai neingrijit, iar edililor le arde de-a joaca de a minoritatile sexuale ! Administratia Fritz gazduieste si finanteaza un eveniment controversat, refuzat de alte orase din Romania, un festival similar fiind refuzat pana si de Bucuresti ! Cred ca tot mai multi timisoreni sunt “mandri” de votul pe care l-au dat la alegerile din 27 septembrie si de dezastrul adus de “oamenii noi“ in oras!”, spune Radu Țoancă.

Un alt critic vehement este deputatul liberal Ben Oni Ardelean. Într-o postare pe pagina de socializare, acesta se întreabă cât vor mai fi tolarate derapajele administrației Fritz.

”Primăria Timişoara finanţează organizarea unui festival LGBTI+, în condiţiile în care Festivalul Inimilor, aflat sub patronaj UNESCO, Timfloralis, un magnet de turişti, investiţii, proiecte şi multe alte evenimente de impact ale oraşului au fost aruncate la coşul de gunoi de “revoluţionarii bunei guvernări”. Primăria Timişoara a ajuns fortăreaţa neo-marxismului, fantoma care bântuie Europa. Se pare că tot ce a fost bun trebuie aruncat şi înlocuit cu toate inepţiile agreate de tovarăşi (Străzi pentru comunitate, dar comunitatea lipseşte, Zilele Timişoarei organizate în bătaie de joc şi lista poate continua). Oare unde ne îndreptăm? Cât o să-i mai tolărăm? Cât vor mai continua în acest ritm? Ce îşi doresc cu adevarat? Nu sunt doar întrebări personale, ci nedumeririle multor timişoreni”, a scris Ben Oni Ardelean.

Dominic Fritz susține că nu are nicio legătură cu festivalul și asta pentru că programul și promovarea acestui gen de acțiuni au făcut parte din programa cu care Timișoara a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. În acel proiect, au fost aprobate acțiuni de conștientizare a existenței organizațiilor gay și de acceptare a acestora.

“În dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, dosar declarat câștigător în urmă cu cinci ani, există un întreg capitol intitulat „Perspective fluide – Depășirea vechilor mentalități prin puterea culturii”, care se referă la organizarea de evenimente queer și feministe la Timișoara. Astfel, în concordanță cu dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală, Asociația Identity Education a depus un dosar de finanțare pentru Apelul 3/RESTART CULTURA, care face parte din programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Dosarul propune finanțarea unui proiect de Identitate, Educație, Activism LGBT prin artă și cultură, iar suma solicitată este de 50.000 de lei. Apelul este încă în proces de evaluare”, a transmis centrul de proiecte culturale al primăriei

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania