Liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Judeţean Bihor, Felix Cozma, a declarat luni, în conferinţă de presă, că hotărârea instituţiei din 5 august de desfiinţare a Ansamblului artistic profesionist “Crişana” este ilegală şi a solicitat prefectului atacarea acesteia în instanţă.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Noi am spus şi repet, cu legea în faţă: hotărârea este ilegală. Hotărârea de Consiliu va trebui să fie atacată, dacă Prefectura doreşte şi sper ca domnul prefect să nu fie în concediu şi că va lua atitudine pe acest subiect, cu seriozitatea care ştiu că-l caracterizează şi va ataca hotărârea. Noi o vom ataca în contencios administrativ şi dacă va fi cazul, şi mai departe în faţa instanţelor de judecată. De altfel, Consiliul Judeţean se va trezi cu o grămadă de procese din partea celor care sunt afectaţi direct de această hotărâre”, a declarat Felix Cozma.

Acesta a adăugat că nu se poate ca un ansamblu, “cu asemenea tradiţie şi cu un asemenea palmares”, care a reprezentat judeţul în ultimii zeci de ani cu succes în ţară şi peste hotare, să fie efectiv desfiinţat “doar pentru a se crea impresia că se face din nou o mică revoluţie, sub umbrela aş-numitei economie la buget.”

Liderul consilierilor PSD a menţionat că, potrivit OUG 21/2007, la articolul 8 al.5, hotărârile consiliilor locale sau judeţene prevăzute la alin. 92)-(4), deci unde se încadrează şi ansamblul, se adoptă cu votul a două treimi din numărul total de consilieri şi nu cu votul majorităţii consilierilor, cum a fost votat acest proiect de hotărâre.

Consiliul Judeţean a avut joi, 5 august, pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre care au vizat, pe de o parte, desfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist “Crişana” din cadrul Teatrului “Regina Maria”, respectiv înfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist “Ţara Crişurilor” în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor.

Prima propunere a fost aprobată cu votul exclusiv al celor 23 de aleşi liberali, având nevoie de o majoritate simplă, dar cea de a doua propunere, privind înfiinţarea Ansamblului “Ţara Crişurilor” nu a întrunit numărul de voturi necesare, 24, respectiv majoritate calificată de două treimi, deoarece au votat împotrivă consilierii PSD Şi UDMR.

Preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan a motivat că deciziile celor două proiecte au fost luate pentru că “folclorul are puţină legătură cu teatrul”, în schimb “are mai multă legătură cu Centrul de Cultură”. Totodată, el a anunţat că posturile desfiinţate din cadrul organigramei Teatrului “Regina Maria” vor fi reînfiinţate, în oglindă, în organigrama Centrului de Cultură, cu câteva modificări: contractele de muncă vor fi pe perioadă determinată şi ocupate prin concurs, iar câţiva dintre dansatori vor primi salarii mai mici, nemaiacordându-se spor pentru studii superioare.

Pe de altă parte, Bolojan a menţionat că denumirea ansamblului – “Crişana” – nu poate fi păstrată pentru că este înregistrată la OSIM de o asociaţie din judeţ.

Bolojan a mai declarat că şi-ar dori ca, după înfiinţarea noului ansamblu, cel puţin o zi pe săptămână o pereche de dansatori să se deplaseze în judeţ, la solicitarea primarilor, pentru a organiza ore de dans pentru copii, pentru a păstra tradiţiile.

Proiectul înfiinţării Ansamblului artistic “Ţara Crişurilor” va fi repus pe ordinea de zi în cursul lunii august, într-o şedinţă extraordinară pentru aprobarea variantei de ocolire Oradea-Sânmartin.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania