Pentru marcarea împlinirii a 70 de ani de la construcţia primei viori la Reghin, Asociaţia Artiştilor Lutieri din România (AALR) a deschis o expoziţie cu instrumente de colecţie şi numeroase instrumente de maestru, în cadrul Festivalului “70 de ani de luterie reghineană”, a anunţat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Claudiu Mare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziţia de la Reghin, care va rămâne deschisă până joi, porneşte de la istoria instrumentelor făurite în acest oraş de Roman Boianciuc, cel care a înfiinţat prima fabrică de viori din România, în anii ’50, actuala “Hora” Reghin, şi care a contribuit la formarea multor lutieri din ţara noastră.

Roman Boianciuc a fost laureat al Premiului de stat pentru luterie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franţa din anii 1963 şi 1966, iar lutierii grupaţi în Asociaţia Artiştilor Lutieri din România au ţinut să îi aducă un omagiu prin organizarea Festivalului “70 de ani de luterie reghineană”.

“În cadrul expoziţiei încercăm să cuprindem tot ce înseamnă luteria din Reghin, de la începuturile ei, cu parte de manuscrise, poze vechi cu primii muncitori care au început să construiască viori la Reghin, cărora le purtăm un respect enorm. Din acest motiv, încercăm să punem fiecare părticică la locul ei şi să facem astfel un tot frumos. Apoi, pe măsură ce luteria din Reghin a evoluat, aşa încercăm să o prezentăm, cu paşii de fiecare an, deceniu, ajungând acum la 70 de ani. Sunt instrumente construite de Fabrica HORA, leagănul de unde am pornit noi toţi, direct sau indirect, de acolo sunt instrumente de la ateliere. În expoziţie sunt şi instrumente ale tuturor membrilor AALR. Un farmec aparte şi un colţ aparte reprezintă instrumentele vechi. Încercăm să punem bazele unei colecţii municipale, după ce, în anii trecuţi, am achiziţionat, împreună cu colegii, nişte instrumente construite de domnul Roman Boianciuc şi câteva instrumente de cei care i-au urmat, Luca Ioan, Precup Florea, Ciorba Nicolae şi aşa mai departe. Acestea reprezintă un colţ aparte. E o mare diversitate. Avem o gamă largă de instrumente cu coarde, instrumente cu coarde şi arcuş, de la vioară, violă, violoncele, contrabaşi, chitare, chitare electrice”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România.

În cadrul expoziţiei a fost expus şi un instrument Roman Boianciuc din 1977, care a fost achiziţionat de lutierii din Reghin, care îşi propun ca pe viitor să întregească colecţia.

O altă componentă importantă a festivalului este faptul că instrumentiştii care concertează în cadrul manifestării au ales instrumente pe placul lor, fabricate de membrii AALR.

“Avem un concert extraordinar, avem pe afişe instrumentişti cu nume foarte mari ale scenei din România, Rafael Butaru – concert maestru al Orchestrei Filarmonicii Bucureşti, Radu Dunca – concert maestru la Opera Naţională, Răzvan Suma – prim solist al Orchestrei Naţionale Radio, Ana Ungureanu – concert maestru la Orchestra Metropolitană, precum şi artişti cunoscuţi precum Mircea Lazăr, Adrian Vasile, Cătălina Filipescu, Ella Bokor. Toţi vor cânta cu instrumente făurite de lutierii din Reghin. Le mulţumim pentru provocare”, a spus Claudiu Mare.

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România (AALR) organizează, începând de marţi până joi, Festivalul “70 de ani de luterie reghineană”, pe parcursul căruia au loc o serie de concerte extraordinare susţinute de artişti de renume cu viori confecţionate la Reghin, precum şi o serie de evenimente menite să promoveze în rândul publicului, în special al copiilor, atât meşteşugul, cât şi pasiunea pentru cântat.

(SURSA FOTO: Municipiul Reghin / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania