9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJFilială a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I", la Cluj-Napoca

Filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, la Cluj-Napoca

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va inaugura joi, 12 august, de la ora 11.00, la Cluj-Napoca, Filiala „Transilvania”, sub numele de Muzeul Militar „Mareşal Constantin Prezan”, a anunțat miercuri Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Muzeul din Cluj-Napoca, care va avea sediul în Piaţa Ştefan cel Mare nr. 1-3, este cea de-a cincea filială a Muzeului Militar Naţional, după cele din Iaşi, Constanţa, Bacău şi Oradea.

Inaugurarea noii filiale marchează împlinirea, la data de 15 august, a 105 ani de la înfiinţarea Armatei 4 (de Nord) şi intrarea în luptele din Primul Război Mondial. Divizia 4 Infanterie „Gemina” este continuatoarea marii unităţi, preluându-i misiunea şi tradiţiile spre a le duce cu onoare şi credinţă mai departe.

Potrivit MApN, noul muzeu va avea, în premieră, amenajate trei săli în care este prezentată istoria şi evoluţia militară a Transilvaniei – în peste 300 de obiecte de patrimoniu şi panouri cu fotografii, patru săli ce reflectă activitatea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi participarea acesteia în misiuni internaţionale. De asemenea, sunt evidenţiate personalităţile mareşalului Constantin Prezan, generalului Gheorghe Avramescu şi generalului Nicolae Dăscălescu.

Înfiinţat în anul 1923, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” este una din cele mai vechi şi prestigioase instituţii de acest fel din ţară şi deţine un patrimoniu de specialitate de mare valoare, între care cea mai mare colecţie de armament alb şi de foc, două colecţii de uniforme militare, româneşti şi străine, o colecţie de fotografii şi clişee din Primul şi Al Doilea Război Mondial, o colecţie de drapele şi multe altele.

(SURSA FOTO: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” / Facebook)

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel