Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) consideră că declaraţia dată la Miercurea Ciuc de Ludovic Orban cu privire la schimbarea structurii etnice a Ţinutului Secuiesc este un discurs electoral antimaghiar şi un apel la românizarea acestui ţinut, de aceea va înainta o plângere la Consiliul Europei împotriva României, pe motivul încălcării Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor – scrie preşedinţia CNMT în luarea de poziţie trimisă, joi, agenţiei ungare de presă MTI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit declaraţiei semnate de preşedintele CNMT László Tőkés, preşedintele PNL, “ca portdrapel post-comunist al politicii de asimilare a lui Ceauşescu” a încurajat filiala harghiteană a partidului să se străduiască să schimbe şi componenţa etnică a zonei prin dezvoltarea potenţialului economic al acesteia.

Autorii documentului subliniază faptul că declaraţia preşedintelui PNL şi al Camerei Deputaţilor evocă anii cei mai sumbri ai dictaturii, când “principalul obiectiv al politicii de omogenizare naţional-comuniste era schimbarea ireversibilă a proporţiilor etnice în zonele locuite de maghiari”.

Potrivit preşedinţiei CNMT, politicienii UDMR nu ar trebui să bagatelizeze declaraţia lui Orban ca “truc de campanie” sau ca o scăpare “stupidă şi nechibzuită”, ci ar trebui să solicite reparaţii, cerând partenerului din coaliţia guvernamentală să îşi retragă declaraţia. În opinia CNMT, mesajul este de fapt o declaraţie de război care reînvie şi relansează programul
naţionalist românesc secular care vizează schimbarea artificială a structurii etnice a Transilvaniei, în special a Ţinutului Secuiesc, cu populaţie maghiară masivă.

În declaraţie se arată că “discursul programatic anti-maghiar” al lui Ludovic Orban rostit în Ţinutul Secuiesc contravine întru totul Convenţiei-cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale, adoptată şi de România, care prevede că părţile se vor abţine de la adoptarea măsurilor care urmăresc schimbarea componenţei etnice în zonele locuite de minorităţi naţionale. CNMT subliniază că, în anii precedenţi, a înaintat rapoarte alternative în care a atras atenţia în repetate rânduri asupra încălcării grave de către România, în numeroase cazuri, a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor, precum şi că declaraţia “hungarofobă” a lui Ludovic Orban îl determină să depună plângere la organul consultativ al convenţiei-cadru şi la forurile competente ale Consiliul Europei.

Ludovic Orban, candidat la un nou mandat de preşedinte la congresul PNL din septembrie, a vizitat weekendul trecut
organizaţiile partidului din Ţinutul Secuiesc. Politicianul a promis că “va fi interesat” ca toate investiţiile care caută o locaţie să fie direcţionate către judeţul Harghita.

“Dacă potenţialul de dezvoltare a zonei va fi valorificat, veţi vedea că inclusiv componenţa etnică se poate modifica substanţial (…) Dacă apar investiţii, dacă se construiesc capacităţi de producţie, e nevoie de mână de lucru şi normal că o să vină oameni care să-şi caute un loc de muncă M-am gândit – de ce să nu faci sediul unei autorităţi sau agenţii naţionale la Miercurea Ciuc?” a spus preşedintele PNL la Miercurea Ciuc.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania