Localitatea sibiană Cristian/ Großau redevine capitala șașilor de pretutindeni, aici urmând să fie organizată ediția cu numărul 31 a întâlnirii sașilor transilvăneni (Sachsentreffen). Astfel, în 17 și 18 septembrie, Forumul Democratic al Germanilor din Transilvania, în cooperare cu Biserica Evanghelică AB din România și HOG Großau, organizează cea de-a 31-a întâlnire saxonă, având ca temă cea de-a 300-a aniversare a zilei de naștere a baronului Samuel von Brukenthal.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Așa după cum se știe, în fiecare a treia sâmbătă din septembrie, sașii transilvăneni își dau întâlnire într-una dintre cele șapte localități care au dat denumirea germană a Ardealului, Siebenburgen. Anul acesta întâlnirea are loc la Cristian. Evenimentul este unul la care membrii comunității săsești din Ardeal, precum și toți cei plecați peste hotare, se străduiesc să participe, întâlnirea fiind organizată încă din anul 1991. Timp de 15 ani, între 1991 și 2006, această întâlnire, considerată sărbătoarea de toamnă a sașilor, a avut loc exclusiv în localitatea Biertan. În 2017, Sibiul a fost prima localitate care a pornit itinerearea întâlnirilor săsești anuale. Și Cristian a mai fost în anii trecuți gazda Sachsentreffen.

Programul începe vineri, la ora 17.00, cu deschiderea expoziției „Brukenthal – un european timpuriu” de Dr. Harald Roth, director al Forumului cultural german pentru Europa de Est cu sediul la Potsdam, urmat de prezentarea cărții „Documentația Carintiană 2020”, tururi ghidate prin biserica fortificată și muzeul de istorie locală. Seara se încheie cu divertisment și dans. În curtea bisericii vor fi standuri de informare, standuri pentru grupuri de femei și standuri pentru mâncare și băuturi.

Sâmbătă, după slujba festivă, au loc parada costumelor și un program cultural plin de culoare. Prelegerea despre viața și opera lui Samuel von Brukenthal va fi susținută de istoricul Thomas Șindilariu, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru relații internet-etnice al guvernului român. Apoi, lui Rosemarie Müller, curatorul parohiei Alzen, îi va fi acordată Medalia Honterus. După-amiază, va fi dedicată teatrului, urmând a fi jucată piesa „Dot Getzich uch der Aparat” de Hilde Jochum. În plus, va fi prezentată cartea „Moarte neagră și ciuma în Sibiul modern timpuriu”.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu reglementările pandemiei aplicabile la acea vreme. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania