Singurul veteran în viaţă al Regimentului 6 Artilerie Grea, timişoreanul Constantin Călina, a împlinit, vineri, 100 de ani şi a primit din partea Primăriei Municipiului Timişoara o diplomă şi un tort.

“Constantin Călina, un timişorean de cinste al oraşului, a împlinit astăzi venerabila vârstă de 100 de ani. Înconjurat de familie, domnul Constantin, veteran de război în Regimentul 6 Artilerie Grea român, a primit vizita surpriză a reprezentanţilor administraţiei publice locale. (…) Un tort aniversar a completat urările de La mulţi ani, iar o diplomă pregătită special pentru acest eveniment, semnată de primarul Dominic Fritz, va sta mărturie peste ani acestei aniversări”, a anunţat Direcţia de Asistenţă Socială Timişoara.

Data de 20 august este aleasă în fiecare an pentru comemorarea artileriştilor Regimentului 6, întrucât în dimineaţa acelei zile a anului 1944, când erau pe aliniamentul Iaşi-Chişinău, ostaşii români au căzut sub potopul artileriei grele a armatei sovietice.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS


Deşi puţini la număr, recruţii din Regimentul 6 Artilerie Grea au format Detaşamentul Galgoţi, care a avut un rol important în apărarea Timişoarei, menţinând liberă comunicaţia Timişoara-Lugoj, pe care au venit din 16 septembrie 1944 trupele sovietice şi care au contribuit din 16 septembrie la respingerea atacurilor blindatelor germane asupra oraşului.

Aniversarea Regimentului 6 Artilerie Grea Român este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din Armata Română, pornită în 1987, când răspundeau prezent peste 500 de veterani. În ultimii doi ani, la aceste manifestări comemorative doar Constantin Călina a mai putut fi prezent

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania