Senatorul USRPLUS, Mihai Goțiu, spune într-o postare pe pagina de socializare, că austriecii de la Schweighofer (actual HS Timber) au pierdut procesul deschis împotriva Gărzii Forestiere și Poliției, privind un export de cherestea în valoare de peste 800 de mii de euro.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”Tribunalul Alba a decis, în mod definitiv, menținerea amenzii și a confiscării a 3.500 de metri cubi de lemn, pe care compania HS Group (mai cunoscută sub fosta denumire de Holzindustrie Schweighofer) încerca să-i expedieze, la sfârșitul anului 2019, printr-o șmecherie de tip cartel (pentru evitarea plății impozitului pe profit în România), în Japonia, Kuweit și Arabia Saudită.”, spune Mihai Goțiu.

78 de containere au fost confiscate de autorități în noiembrie 2019, din cauza unor neconcordanțe între declarațiile vamale și avizul de însoțire a mărfii. Schweighofer folosea o firmă tampon din grup pentru a vinde cheresteaua în Japonia, Arabia Saudită și Kuwait. Austriecii au contestat procesul verbal de contravenție, iar Judecătoria Alba le-a dat initial câștig de cauză in primă instanță. La Tribunalul Alba, însă, au pierdut definitiv.

Judecătorii de acolo motivează că grupul Schweighofer nu a respectat normele privind trasabilitatea lemnului și că a încălcat legislația silvică.

”Nu valoarea amenzii în sine, nici cantitatea de lemn confiscată sunt cele care atrag atenția în acest caz (deși nu sunt de neglijat- e vorba de lemn procesat în valoare de sute de mii de euro), cât, mai ales, câteva paragrafe din motivarea instanței, din care citez: “Protecția mediului înconjurător este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare (…) În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere, a actelor normative mai sus menționate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară.”, scrie Mihai Goțiu.

Tribunal_Alba_VS_Holzindustrie_Schweighofer

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania