Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 14 – 15 august primele activități ale proiectului „Târgul sibian – experiențe autentice”, în care până la sfârșitul lunii octombrie vor fi organizate în fiecare sfârșit de săptămână ateliere gastronomice despre cultura tradițională a comunităților multietnice din zona Sibiului. Vizitatorii vor avea parte, astfel, de mâncăruri ce însoțeau obiceiurile și tradițiile în satul de altădată, cu tot cu rețetare și soiuri de legume și fructe moștenite din tradiția românească. În primul episod al proiectului, comunitățile din Slimnic și Sadu, județul Sibiu, vor fi în prim plan.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Evenimentul se va desfășura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară.

,,Sâmbătă, 14 august, o socăciță din Slimnic alături de urmașii săi, ne vor introduce în lumea mâncărurilor de toamnă prin care vor valorifica legumele atât de abundente în această perioadă. Bucătăria tradițională se adapta în funcție de ritmul naturii, folosind cât mai mult ingrediente proaspete atunci când acestea erau disponibile. Obiceiurile comunității aveau și ele un cuvânt de spus în alegerea mâncărurilor, astfel că unul din preparate: fasole verde scăzută, întrunește ambele cerințe: este o mâncare de post, la finalul perioadei de postire înaintea marii sărbători Adormirea Maicii Domnului și folosesțe doar legume proaspete aflate din abundență în grădinile mănoase din satele Sibiului. Alături de fasolea verde, unul dintre cele mai dorite preparate ale verii, cel care ia ușor locul de frunte al mesei, pe cât de simplu, pe atât de bun, presărat doar cu un praf de sare, se va pregăti: cucuruzul de lapte fiert în apă. Schimbând registrul înspre mâncărurile de dulce, sățioase, se vor face preparate din carne de batal: friptură așezată în tipsiile de pâine și înăbușită de căldura cuptorului ars cu lemne, completată de cartofi fierți și presărați cu frunze de pătrunjel. Duminică,15 august, oameni vrednici de la Sadu vor pregăti mâncăruri așa cum se aflau pe masa oricărui mărginean în prag de toamnă. Dat fiind faptul că Mărginimea Sibiului este încă principala sursă de carne de miel sau oaie pentru oraș, vom prezenta duminică două preparate nelipsite de pe masa de sărbătoare nu doar a mărginenilor: ciorbă de varză cu carne de oaie și cimbru, alături de tocănița de oaie îmbogățită cu legume proaspete. Așa cum se știe din bătrâni, carnea de oaie poate fi consumată doar după Sfântul Ilie, astfel că mărginenii încă păstrează cunoștințele acumulate timp de generații atente la tot ce înseamnă universul culinar traditional pornind de la ingredient până la procesul de preparare și servire”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf la Muzeul ASTRA.

Atelierele gastronomice vor începe zi de zi de la ora 10 și vor rămâne până la epuizarea porților.

Proiectul „Târgul Sibian – experiențe autentice aduce” în centrul atenției relația dintre mediile rurale și cele urbane ale județului Sibiu. Primele asigură prin piețe o importanță sursă de hrană, știut fiind faptul că aceste comunități rurale au generat tradiții ce au devenit un mod de viață și în mediul urban.

Acțiunea este realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și cofinanțată de Primăria și Consiliul Local Sibiu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania