Centrul Memorial al Grănicerilor Secui nu reprezintă doar o expoziţie de istorie militară, ci este un foarte important punct de referinţă, o busolă care ne călăuzeşte, a spus secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, Árpád János Potápi, sâmbătă, la inaugurarea muzeului realizat şi cu sprijinul statului maghiar, în localitatea Frumoasa din judeţul Harghita, unde oficialul ungar a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al comunei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziţia interactivă – care se întinde pe o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi – prezintă istoria grănicerilor secui
din perioada Arpadiană, până la cel de-al Doilea Război Mondial, cu ajutorul obiectelor originale expuse şi a unor filme, inclusiv unele 3D.

Renovarea clădirii aflate în proprietatea primăriei localităţii – care în timpul comunismului a găzduit un cămin pentru persoane vârstnice – a costat aproape un milion de euro, aportul Guvernului Ungariei fiind de aproximativ 600 000 de euro.

În discursul rostit la inaugurare, secretarul de stat ungar a citat din gândurile scriitorului maghiar Tamási Áron despre
“imperiul spiritual” care uneşte maghiarii împrăştiaţi în întreaga lume, şi a spus: în opinia sa, şi acest centru trebuie privit cu multă speranţă.

Tibor Ferencz, persoana care a iniţiat înfiinţarea centrului memorial, a spus că au dorit să comemoreze strămoşii, deoarece Frumoasa a fost o aşezare de frontieră, iar oamenii care au locuit aici au apărat graniţa timp de secole întregi. În plus, Centrul Memorial al Grănicerilor Secui se doreşte a fi o investiţie turistică, care poate atrage după sine înfiinţarea mai multor servicii turistice şi să reprezinte, astfel, un potenţial economic pentru întreaga aşezare.

La realizarea materialului expoziţional au participat peste 60 de experţi – istorici locali, arheologi, istorici militari, realizatori de film, muzeologi – din întreg Bazinul Carpatic, a mai adăugat Tibor Ferencz.

Primarul localităţii a mulţumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat şi a conferit secretarului de stat Árpád János
Potápi, titlul de cetăţean de onoare al satului Frumoasa.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania