27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITACentrul Memorial al Grănicerilor Secui, inaugurat în localitatea Frumoasa din judeţul Harghita

Centrul Memorial al Grănicerilor Secui, inaugurat în localitatea Frumoasa din judeţul Harghita

Publicat în

spot_img
spot_img

Centrul Memorial al Grănicerilor Secui nu reprezintă doar o expoziţie de istorie militară, ci este un foarte important punct de referinţă, o busolă care ne călăuzeşte, a spus secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, Árpád János Potápi, sâmbătă, la inaugurarea muzeului realizat şi cu sprijinul statului maghiar, în localitatea Frumoasa din judeţul Harghita, unde oficialul ungar a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al comunei.

Expoziţia interactivă – care se întinde pe o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi – prezintă istoria grănicerilor secui
din perioada Arpadiană, până la cel de-al Doilea Război Mondial, cu ajutorul obiectelor originale expuse şi a unor filme, inclusiv unele 3D.

Renovarea clădirii aflate în proprietatea primăriei localităţii – care în timpul comunismului a găzduit un cămin pentru persoane vârstnice – a costat aproape un milion de euro, aportul Guvernului Ungariei fiind de aproximativ 600 000 de euro.

În discursul rostit la inaugurare, secretarul de stat ungar a citat din gândurile scriitorului maghiar Tamási Áron despre
“imperiul spiritual” care uneşte maghiarii împrăştiaţi în întreaga lume, şi a spus: în opinia sa, şi acest centru trebuie privit cu multă speranţă.

Tibor Ferencz, persoana care a iniţiat înfiinţarea centrului memorial, a spus că au dorit să comemoreze strămoşii, deoarece Frumoasa a fost o aşezare de frontieră, iar oamenii care au locuit aici au apărat graniţa timp de secole întregi. În plus, Centrul Memorial al Grănicerilor Secui se doreşte a fi o investiţie turistică, care poate atrage după sine înfiinţarea mai multor servicii turistice şi să reprezinte, astfel, un potenţial economic pentru întreaga aşezare.

La realizarea materialului expoziţional au participat peste 60 de experţi – istorici locali, arheologi, istorici militari, realizatori de film, muzeologi – din întreg Bazinul Carpatic, a mai adăugat Tibor Ferencz.

Primarul localităţii a mulţumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat şi a conferit secretarului de stat Árpád János
Potápi, titlul de cetăţean de onoare al satului Frumoasa.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel

566 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara/Hunyadi János | Ignorat de autoritățile române, comemorat de maghiari

Ca în fiecare an, în locul în care își doarme somnul de veci fostului voievod al Transilvaniei sunt aranjate cu grijă buchete de flori și coronițe cu panglicile în culorile Ungariei – roşu, alb şi verde, eroul ardelean fiind ignorat de autoritățile române.

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.