Turismul cultural din zona Banat-Crişana va fi promovat cu ajutorul muzicii, în cadrul proiectului “Sunetul sinagogilor” al Asociaţiei Pantograf, care urmăreşte valorificarea patrimoniului regional, primul concert, dedicat Sinagogii Cartierului Fabric din Timişoara, fiind programat pe data de 25 august, în grădina Institutului Cultural Francez Timişoara.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Vor fi prezentate rapsodii pe teme româneşti, seara, şi un concert educativ explicativ pentru copii, în matineu, unde li se va vorbi celor mici despre faptul că muzica este un tărâm fabulos plin de poveşti fermecătoare, care merită să fie descoperite de la o vârstă fragedă.

Ineditul concertul de rapsodii va fi susţinut de Orchestra de Cameră din Toulouse, alături de solista Clara Cernat (vioară), pe compoziţii de Thierry Huillet, prezentate în premieră absolută. Programul ales invită la descoperirea şi valorificarea rădăcinilor multiculturale ale muzicii româneşti, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric, arată un comunicat al organizatorilor, remis luni, AGERPRES.

Concertul este parte din prima ediţie a turneului “Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot ce se doreşte a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat şi Crişana, pentru a stimula turismul cultural în regiune şi a pune în valoare un patrimoniu inedit.

“Calitatea artistică de înaltă ţinută este pusă în slujba patrimoniului şi tradiţiilor, concertul semnalând valoarea sinagogii din Fabric, abandonată de peste trei decenii. Proiectul creează o legătură prin muzică între patrimoniul construit şi cel imaterial al comunităţilor evreieşti din Banat şi Crişana. În mod deosebit, concertul de la Timişoara va fi dedicat Sinagogii Noi din Fabric, aflată într-o stare avansată de degradare, închisă publicului în ultimele trei decenii. Ne dorim ca timişorenii să-i redescopere frumuseţea şi, în timp, comunitatea locală să se implice în renovarea ei”, transmit organizatorii.

Orchestra de Cameră din Toulouse îşi va continua turneul în sinagogile neologe din Arad, Oradea, Lugoj şi Caransebeş.

Înfiinţată în 1953, având un repertoriu larg şi eclectic, Orchestra de Cameră din Toulouse face parte din orchestrele franceze cele mai active, susţinând în jur de 250 de concerte pe an.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania