Problemele legate de închiderea Termocentralei de la Mintia au repercusiuni ce trec dincolo de concedierea angajaților acestei unități care asigura cu agent termic municipiul Deva. Cea mai mare parte a unităților școlare din oraș se află în imposibilitatea de a-și asigura surse de căldură pentru sezonul rece, iar Primăria Deva a anunțat astăzi că nu este responsabilitatea ei în ceea ce privește dotarea cu centrale termice pe gaz pentru școlile din oraș.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La mai puțin de o lună de începutul noului an școlar, cele mai multe școli din Deva nu au nicio sursă de căldură, după ce Termocentrala Mintia – cea care asigura agentul termic pentru încălzirea din oraș – și-a încetat activitatea.

Astăzi, Primăria Deva a transmis un comunicat de presă care anunța, sec, că responsabilitatea pentru montarea centralelor pe gaz aparține în exclusivitate instituțiilor de învățământ. Administrația din Deva susține că s-a achitat de toate obligațiile care îi reveneau și a alocat banii necesari, asigurând totodată asistența tehnica pentru proiectele care prevăd montarea de centrale pe gaz în școli.

În situația de a nu avea nicio sursă de căldură se află următoarele unități de învățământ din Deva:

  • Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – Școala Gimnazială Lucian Blaga;
  • Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva;
  • Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva, corpurile de clădire A, B, C, D;
  • Colegiul Tehnic „Dragomir Hurmuzescu” Deva;
  • Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva;
  • Grădinițele PP1, PP2, PP7 și PN3.

Dintre aceste școli și grădinițe, doar în cazul Liceului de Arte „Sigismund Toduță”- Școala Gimnazială Lucian Blaga există un contract semnat cu câteva zile în urmă, în 11 august, contract pentru montarea unei centrale termice proprii. Termenul de execuție este de 45 de zile. În restul de unități de învățământ, proiectele sunt doar într-o etapă incipientă, respectiv cea de evaluare financiară. Practic, este imposibil ca acestea să poată avea centrale termice proprii montate și funcționale până la venirea anotimpului rece.

În comunicatul dat publicității astăzi (îl redăm integral la finalul articolului), în esență, Primăria Deva susține că ”unitățile de învățământ sunt ordonatori terțiari de credite, ceea ce înseamnă că au buget propriu și sistem propriu de achiziții publice, deci obligația achizițiilor publice le revine lor, și nu primăriei.” Informația este însă una incorectă. Unitățile de învățământ nu au buget propriu. Bugetul școlilor este unul alocat din două surse, respectiv de la consiliile locale, în ceea ce privește baza materială și de la Ministerul Finanțelor via Ministerul Educației în ceea ce privește salariile. Singura situație în care unele unități de învățământ au venituri proprii sunt cele în care acestea închiriază unele spații și obțin bani din chirii.

Se știe, de asemenea, că primăriile pot derula procedurile de achiziție pentru unitățile de învățământ, iar școlile doar semnează contractul. Primăria este ordonator principal de credite, pe când unitățile de învățământ sunt ordonatori terțiari. Așadar, nu revine strict școlilor procedura de achiziție, așa cum eronat susține primăria.

Decizia primăriei devene de a arunca ”pisica moartă” în ograda școlilor a înfuriat deopotrivă părinții dar și cadrele didactice, comentariile pe grupurile civice din oraș fiind extrem de critice la adresa administrației.

Însă dincolo de jocul de-a pisica moartă, rămâne problema pentru care nu există un răspuns clar în acest moment: cum vor proceda școlile din oraș pentru a asigura confortul elevilor care vor începe în curând noul an școlar? Declarațiile de presă semnate CABINET PRIMAR sigur nu vor ține de cald nimănui.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania