Muzica devine liantul dintre comunitate și patrimoniu

Rapsodiile pe teme românești răsună în primă audiție absolută la Oradea! Timp de o seară, minunata Sinagogă Neologă Sion devine gazdă pentru un eveniment de mare clasă: un concert deosebit susținut de Orchestra de Cameră din Toulouse, alături de artiști de renume internațional, Clara Cernat (solistă, vioară) și Thierry Huillet (compozitor, dirijor).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Rapsodii pe teme românești pentru vioară și orchestră” – 28 august, Sinagoga Neologă Sion (Strada Independenței, Nr. 22), ora 18.00

„Proiectul crează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana.”, declară organizatorii.

Concertul „Rapsodii pe teme românești pentru vioară și orchestră” este parte din prima ediție a turneului „Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot organizat de Asociația Pantograf, care se dorește a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat și Crișana. O altă misiune a proiectului este aceea de aducere în actualitate, prin compoziții contemporane prezentate în primă audiție în România, rădăcinile otomane, sefarde și balcanice ale muzicii românești, precum și opere ale unor compozitori evrei sau din Europa Centrală.

Concert pentru publicul larg, „Rapsodii pe teme românești”

Program muzical propus publicului orădean se articulează în jurul „Rapsodiilor pe teme românești pentru vioară și orchestră” compuse de Thierry Huillet, prezentate în primă audiție în România. Lucrările redau, printr-o privire sincretică și contemporană, rădăcinile multiculturale ale muzicii românești.

Înființată în 1953, având un repertoriu larg și eclectic, Orchestra de Cameră din Toulouse face parte din orchestrele franceze cele mai active, susţinând în jur de 250 de concerte pe an. În Franţa, aceasta are o generoasă politică de avangardă adresată atât publicului tânăr, cât şi publicului în vârstă, deplasându-se pentru concerte în locuri speciale, altele decât o convențională sală de concert.

Violonistă şi violistă, Clara Cernat este extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Thierry Huillet, compozitor și dirijor, a câştigat de-a lungul carierei sale numeroase premii internaţionale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Coreea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, România, Philipine, Guatemala, Slovenia, Ungaria, Portugalia etc. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozițiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

Programul serii este un melanj elegant de nuanțe sonore pline de farmec:

*Henryk Wieniawski – Fantaisie orientale

*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 1 Op. 101 „Evocation”

*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 2 Op. 102 „Spirals”

*Thierry Huillet – „Citadelle” pentru orchestră de coarde (Lucrare inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric din Timișoara în primă audiție absolută.)

*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 3 Op. 103 „Fantasy”

*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 4 Op. 104 „Poem”

Concert explicativ pentru copii, 28 august, ora 11.00

Muzica este un tărâm fabulos plin de povești fermecătoare ce merită să fie descoperite de la o vârstă fragedă. În 28 august, tânărul public – copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani – este invitat la un concert inedit prezentat de artiști de renume internațional care oferă o incursiune în lumea muzicii clasice.

Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de Cameră din Toulouse, susțin un concert explicativ al cărui program deosebit îmbină, într-o manieră ludică și interactivă, explicațiile cu intermezzo-uri muzicale, prezentări de instrumente sau „roluri” într-o orchestră, ajungând chiar la explicarea temelor muzicale care l-au inspirat pe compozitor și a modului în care au fost prelucrate acestea în cheie contemporană.

*Durata concertului este de 60 de minute, iar participarea se face pe bază de înscriere. Detalii pe pagina evenimentului.

Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de vaccin anti-COVID sau test PCR negativ. 

Organizator: Asociația Pantograf

Parteneri: Oradea Heritage, Asociația Culori cu suflet, Orchestra de Cameră din Toulouse, Institutul Francez Timisoara, Comunitatea Evreilor din Arad

Finanțatori: Ministerul Culturii, AFCN, Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultura Arad

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania