VIDEO | Castelul Corvinilor, decor pentru un antrenament unic în România realizat de pompierii alpinişti ai I.S.U. Hunedoara

Alpiniștii din cadrul ISU Hunedoara au avut două zile de foc. Astfel, ieri 16 august, au exersat salvarea victimei unui accident rutier în condițiile în care autoturismul se afla pe o pantă cu înclinație foarte mare și, conform scenariului, fără posibilitatea ca salvatorii să se apropie de vehicul pe un alt plan decât cel superior. Astăzi au continuat cu o misiune de salvare din turnul Castelului Corvinilor. Ambele exerciții au fost unice în țara noastră, prin complexitatea lor.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Ieri, alpiniștii de la ISU Hunedoara au făcut, pentru prima dată în țara noastră, un exercițiu în care au intervenit pentru salvarea unei victime, concomitent cu operațiuni de descarcerare, toate manevrele fiind executate cu salvatorii asigurați cu corzi.

”În cadrul acestui antrenament au fost parcurse trei scenarii:

1. Posibilitate de explozie a autoturismului, în acest caz recurgându-se la extragerea de urgență a victimei și transportul acesteia în zona de siguranță și apoi la ambulanță;
2. Victima conștientă blocată în interior, extragerea acesteia realizându-se prin spatele autoturismului;
3. Victima blocată în interior fără posibilitatea deschiderii normale a ușilor, în acest caz s-a procedat la tăierea părții superioare a autovehiculului, cu sculele de descarcerare grea (30 kg greutate), alimentate de un generator.”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

Astăzi, în același decor de la Castelul Corvinilor, pompierii alpiniști au avut o nouă premieră, respectiv o misiune de salvare din turnul Tezaurului.

Pompierii alpiniști au acordat primul ajutor tinerei implicata in exerciţiu şi asemeni cavalerilor de odinioară au salvat prințesa rănită din turn cu ajutorul unui sistem de linii tensionate (tiroliană), pe o distanță de aproximativ 90 m, din turnul castelului până în zona de siguranță (platoul exterior).

Unicitatea momentului a constat nu doar în decorul fastuos oferit de Castel, ci și în distanța pe care salvatorii au parcurs-o pe tiroliană. Pompierii din țara noastră nu au mai făcut până acum așa ceva, pe o distanță atât de mare!

În aceeași zi a fost pregătit și un al doilea scenariu care a constat în stabilizarea, extragerea și transportul unei victime cu fracturi multiple, urmare a unui accident de muncă, cu targa, printr-un rapel dirijat de pe schelele din spatele castelului.

Adrian Meitner