Oficial ungar: Limba română nu este predată corespunzător tinerilor maghiari din Transilvania

Data:

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Németh, a afirmat la Cluj, în cadrul unei conferințe ce a marcat 20 de ani de la înființarea Universităţii Sapientia, că limba română nu este predată în mod corespunzător tinerilor maghiari, fapt care contribuie la proporţia redusă a acestora în învăţământul superior din România.

“Ar trebui depuse eforturi continue pentru a îmbunătăţi mult cunoştinţele de limbă română ale copiilor maghiari”, a declarat Zsolt Németh în cadrul conferinței de la Cluj în care s-au marcat cei 20 de ani de la înființarea Universităţii Sapientia, susținută financiar de Guvernul de la Budapesta.

Zsolt Németh susține că “Sapientia a reprezentat locomotiva întregului învăţământ superior în limba maghiară din Transilvania, cu efect de domino”. De altfel, Zsolt Németh, este cel care, în urmă cu douăzeci de ani, a iniţiat înfiinţarea universităţii în calitatea sa de secretar de stat la Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria.

Oficialul maghiar a declarat că statul ungar trebuie să sprijine punerea în aplicare a obiectivelor stabilite de maghiarii din Transilvania, însă faptul că această comunitate care depășește 1,2 milioane de suflete nu are o universitate de stat în România este un lucru absurd şi reprezintă o discriminare. La fel şi faptul că în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie Emil Palade din Târgu Mureş nu au fost înfiinţate secţii maghiare cu puteri decizionale independente.

“Această situaţie discriminatorie nu poate continua”, a declarat Németh. Oficialul ungar a adăugat că, în timp ce maghiarii din Transilvania reprezintă aproape 7% din populaţia României, proporţia celor care studiază în limba maghiară în învăţământul superior din România este de numai 2%. În opinia sa, maghiarii sunt contribuabili ai României, așa că ar avea tot dreptul la o universitate maghiară de stat.

Zsolt Németh consideră că este exclusiv o chestiune politică dacă Universitatea Sapientia – care îndeplineşte o sarcină care ar fi a statului român – primeşte sau nu sprijin de la statul român. Cu toate acestea, el crede că statul român ar putea deveni entitatea care susţine Sapientia, dacă în cadrul statului român ar fi stabilită o autonomie largă.

Prezent la conferința de la Cluj, Márton Tonk, rectorul Universităţii Sapientia, a declarat că, în urmă cu douăzeci de ani învăţământul superior maghiar din România a fost scoas din situaţia sa aparent lipsită de speranţă prin “mai degrabă tăierea, decât desfacerea unui nod gordian”. În opinia sa, este necesară o schimbare de paradigmă şi în învăţământul medical maghiar din România. Dacă este necesar, Sapientia va înfiinţa şi o pregătire medicală, a adăugat Márton Tonk. Însă pentru acest lucru este nevoie de clinici, de spitale şi de cooperare cu Casa Naţionaă de Asigurări de Sănătate, precum şi ca societatea medicală maghiară din Transilvania “să tragă la aceeaşi căruţă”.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

In acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiaza de o celebrare memorabila prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special si marcheaza, de asemenea, inceputul unei campanii de o luna de promovare a revitalizarii zonelor verzi si a crearii de conditii de viata mai bune pentru cetatenii Regiunii Centru a Romaniei.

Rectorul UPT: Dacă vrem să îl angajăm pe Bill Gates, nu putem pentru că nu ne permite legislația

Universitățile din România se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare. La Universitatea Politehnica Timișoara vorbim despre o scădere de zece procente în ultimii ani pentru că din sistem au ieșit foarte mulți profesori